Észak-koreai csokireklám főszereplője lett a miniszterelnök

2014.03.17. 13:22

Ilyen az, amikor keresztezik a matolcsysta simplicityt és a 168 óra képaláírás-rovatát. A kettő nászából frenetikus mémalapanyag született.

Történt ugyanis, hogy feltűnt az utcákon egy, a deskriptív minimalizmus jegyében fogant plakát, amin három dolog látható:

  • 1 db nemzeti trikolor, mint háttérszín;
  • 1 db fénykép Orbán Viktorról;
  • 1 db talpasbetűs felirat, ami tudatja, hogy ez az ember Magyarország miniszterelnöke.

Választási kampány alatt nem ritkák az efféle kép-szöveg-szín kombinációk, de ez a műalkotás nem cselekvési tervet hirdet, csak egy állapotot. A befogadóban persze fölmerülhet, hogy minek óriásplakáton sulykolni tök nyilvánvaló dolgokat, hát csak nem hülyének van itten ő nézve?

Még kiderülhet, hogy ez a Mindennapi tények-sorozat első plakátja (a folytatásban: a bajai halászlé receptje; a gravitációs gyorsulás értéke a 45. szélességi fokon; Simon Gábor bankszámlakivonata), de az is lehet, hogy a miniszterelnökség így próbál segíteni a földönkívülieken, akik elsőként nyilván Orbán Viktort keresnék, miután landoltak a bolygón.

Az internet népe persze sokkal leleményesebb volt. Ők nem találgatták, hogy mi a felvilágosító kampány célja, inkább kisebb-nagyobb módosításokkal egészen új értelmet kölcsönöztek az eredeti műnek. A lelkesedést nyilván az is fűtötte, hogy az egyszerű háttérre könnyebb új üzenetet firkálni, illetve a főszereplő és a háttér is viszonylag egyszerűen módosítható.

És hát ki ne szeretne Orbán Viktorral üzenni a népnek? Vagy Vlagyimir Putyinnal, esetleg Jimi Hendrixszel? Hogy az atomerőmű-hátteres újraértelmezésről már ne is beszéljünk: ha lenne észak-koreai reklámfotója a Milka csokinak, valahogy így nézne ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?