Ezért nem szabad közszereplők közé keveredni

2014.07.15. 15:45

Orbán Gáspár futballista, a miniszterelnök fia, a VIP-páholyból nézte végig a focivébé döntőjét. A vágóképeken egymilliárd ember látta. Ebből kétmillió magyarnak volt esélye, hogy felismerje, de valószínűleg a 99 százalékuk csak a mellette ülő édesapjáról tudta rögtön, első ránézésre, hogy kicsoda, a többiek alighanem azonnal összekeverték egy viccesen csücsörítő Johnny Depp-pel, vagy fel se tűnt nekik. Mindezt még aznap este megírta a magyar sajtó. 

Aztán Orbán Gáspár levelet írt a 444-nek, tiszteletteljesen és határozottan kérve őket, hogy ne foglalkozzanak vele, mivel ő nem közszereplő. Hanem civil. Állampolgár. Magyar. Ez nem irónia, ő írta alá így a levelét: Orbán Gáspár, magyar állampolgár.

Orbánnak annyiban igaza van, hogy a Maracana Stadion VIP-páholyába általában magas rangú állam- és kormánytisztviselőket ültetnek, és hát ők per definitionem közszereplők, de annyira, hogy hozzájuk képest egy főtörzsőrmester is civil. (Ezzel a civilségével Orbán ki is lógott a többiek közül, ahogy azt a mellékelt ábra mutatja.) De hát tudják, mit csinálnak azzal a disznók, aki közszereplők közé keveredik.

Orbán levele azért volt meglepő, mert úgy egyébként már rengeteg fotót készítettek róla olyan nagy nyilvánosságú felületekre, mint az édesapja Facebook-profilja, a Story magazin címlapja, vagy egy nemzetközi hírügynökség fotóarchívuma. És hát azt se sokan mondhatják el, hogy közös képük van XVI. Benedek pápával. Jó, az utóbbi napokban Orbánra inkább futballvébénézőként, mint enbéegyes focistaként tekintettek, de nem úgy tűnt, hogy az utóbbi szerepében zavarná a nyilvánosság.

Sajnos az efféle szélmalomharcnak kábé annyi értelme van, mint megpróbálni az óceánba fojtani egy levegővel töltött hordót: minél keményebben küszködik az ember, annál nagyobb lesz a visszarúgó ellenhatás. Ez a természeti törvény a sajtó világára is épp így hat; Streisand-effektus néven emlegetik, mivel Barbra Streisand volt az, aki tíz éve megpróbált eltüntetni képet az internetről, ami a házáról készült. Hogy ezzel mit ért el? Pont az ellenkező hatást: mindenki vele és a házával foglalkozott.

Ennek van annyi pozitív hozadéka, hogy készült egy csomó vicces kép az eseményről. Orbán Gáspár vébés fotóját már eleve sokan felhasználták – hol a Batmobile anyósülésébe fotosoppolva, hol egy híres második világháborús képre, hol Muhammad Ali vádlijai közé. Mióta megkérte – nyomatékosan! – az újságírókat, hogy ne foglalkozzanak vele, mert nem közszereplő, született néhány még újabb.  • Hírek
  • Hírek