Egy vödör jeges víz a beteg gyerekek kedvéért, jöhet?

2014.08.15. 14:46

Az internet hagyományosan jó terepe azoknak a félőrülteknek, akik jó szórakozásnak tartják, hogy csinálnak valami extra hülyeséget, amit videóra vesznek, feltöltenek a netre, és élvezik, hogy akadnak olyan félőrültek, akik nem csak röhögnek rajtuk, de követik is a példájukat. Néha világméretű dilivé hízik egy-egy ilyen kezdeményezés, jó példa az ilyen mémekre a fahéj-kihívás, vagy az óvszer-kihívás, utóbbira csak a gusztustalanság műfajában edzettek kattintsanak.

Most itt a legújabb variáció a témára, a jegesvödör-kihívás, ami két dologban különbözik az eddigiektől. Egy: van értelme, hiszen a jeges víz nyakba zúdítása mellett arról is szól, hogy 100 dollárt adományozzon az ember a beteg gyerekeknek - pontosabban az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) nevű betegséggel foglalkozó jótékonysági szervezeteknek. A másik, hogy híres emberek is beszálltak a játékba, politikusok, tévés showmanek, zenészek, cégvezérek zúdítják boldogan a nyakukba a hideg zuhanyt, és biztatnak erre másokat is. Néha egészen direktben, hiszen a dolog lényege a kihívás: a hideg víztől dideregve az ember megnevezhet három kihívottat, akiknek követniük kell. Vagy hát illik, ha meg akarják úszni az internet népének megvetését.

Az egész mozgalmat még június végén kezdte el egy amerikai motorversenyző, Jeremy McGrath, aztán felkapta a YouTube (a videómegosztó 126 ezer találatot ad az "ice bucket challenge" keresésre!), és végül a késő esti beszélgetős tévéshow-kba is beköltözött Amerikában. Innen már csak egy lépés, hogy megjelenjenek az első magyar jegesvödrös videók, és kihívják Orbán Viktort vagy Gyurcsány Ferencet, ízlés szerint. Addig is nézzük, hogyan prüszkölnek a jeges víztől az amerikai hírességek:

Chris Christie, New Jersey állam kormányzója, jelenleg úgy néz ki, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány legesélyesebb republikánus jelöltje. Mark Zuckerberget hívta ki.

Aki el is fogadta a kihívást, és tovább dobta a labdát Bill Gatesnek.

Conan O'Brian tévés showman kicsit félreértette a játékszabályokat.

Satya Nadella Microsoft-vezérigazgató is beszállt.

Tim Cook Apple-nagyfőnök sem maradhatott ki.

Mickey Rourke a tévében élő adásban vállalta be.

Justin Timberlake egy csomó rajongóval együtt.

A Voice amerikai kiadásának zsűrije is csatlakozott.