Emlékeznek erre a srácra? Most szerzett új vesét az apjának

2015.04.17. 10:11

Sam Griner arcát szinte mindenki ismeri, bár a nevét szinte senki. Ez is elég volt ahhoz, hogy Sam új vesét szerezzen a beteg apjának, Justinnak. Az internetezők nem hagyták cserben a siker arcaként híressé vált kissrácot, és összedobták a pénzt az apja veseátültetésére.

Az internetes mémek egyik legismertebb darabja Success Kid, a Sikeres Kissrác: egy kiskölyök áll a tengerparton, ökölbe szorított kézzel, eltökélt arckifejezéssel. Az online kommunikációban is gyakran használják, mert nagyjából azt jelenti, hogy „igen, megcsináltuk”, így elég sok témához beszúrható. (Magyar vonatkozásban érdekes párhuzam, hogy ez a mondat volt a kétezres évek közepén az MSZP kampányszlogenje, és a képet gyakran társítják az „Ima fuck you up” frázissal, ami viszont a hamarosan bekövetkező elkúrást sejteti.)

SANDCASTLES.png

Az eredeti képet 2007. augusztus 26-án készítette Laney Griner a 11 hónapos fiáról, Sammyről. A Flickrre feltöltött fotó az elterjedése után villámgyorsan mémmé vált.

Amikor a kép készült, Sam apja, Justin már súlyos vesebeteg volt; az ő anyja szintén ebben halt meg. 2006-ban diagnosztizálták, három évvel később már mindkét veséje tönkrement. Azóta dialízisre jár, csak a szervátültetés mentheti meg. A betegbiztosítás a dialízis költségét fedezi, de a transzplantáció költségét a családnak kell fizetnie.

Ekkor jött az ötlet, hogy közösségi finanszírozással próbálják meg előteremteni a pénzt. Laney nem volt róla meggyőződve, hogy a fia ismertségére alapozva sikeres kampányt folytathatnak, de aztán rájött, hogy ennek is meglenne a maga vonzereje.

A teremtőjét, hát mi vagyunk a Sikeres Srác szülei! Ha valaki, hát mi mindennap szembesülünk az internet erejével, nagyságával és segítőkészségével. 

– mondta Laney.

A GoFund Me oldalán indított kampány végül sikerrel járt; ebben nagy szerepe volt annak, hogy a Buzzfeed is felkapta a sztorit, így szinte mindenkihez eljutott a hír. Az eredetileg megcélzott 75 ezer dollárt egy hét alatt összedobták a támogatók. Mostanra 98 320 dollárt gyűjtöttek össze, de még mindig érkeznek adományok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás