Lucifer kishúga és a flegma bagoly az internet új sztárjai

2015.10.06. 18:04

Az amerikai filmproducerek tudják, hogy minden film tuti siker lesz, amiben gyerekek és állatok szerepelnek, mert azt családi moziként lehet eladni, és máris megtöbbszöröződik a jegybevétel. (Ebből logikusan következik, hogy az ötévesek imádnák A Legyek Urát William Goldingtól, mert van benne gyerek is meg állat is, de ezt inkább ne próbálják ki, már ha szeretik azt az ötévest.)

Az internetes mémek közül az aktuális kedvenc is gyerekkel és állattal csábít, és a népszerűség nem is maradt el. A baglyát diadalittas tekintettel magasba tartó, sátáni tekintetű kislány nem egy kortárs mű, csak egy jókor elkapott pillanatfotó, még ha úgy is tűnik, hogy egy ketaminfüggőknek szánt Jodorowsky-filmből vágták ki.

Az alapműnek minden részlete tökéletes. A kislány pillantása a megtestesült vae victis, a bagoly olyan unottan bámul, mintha azon töprengene, hogy lejárt az uszodabérlete (mert minek kéne egy bagolynak uszodabérlet? csak befolyna a fülén a víz, és elázna a szemgolyója), és az egész kompozíció összhatása olyan, mintha egy illusztráció lenne David Lynch gyereknevelési kézikönyvéből.

De az internet mindig bebizonyítja, hogy mindent lehet a végletekig fokozni. A fotó felkerült a Redditre, és nem tartott sokáig, mire elkészültek az első feldolgozások. Nagyon nehéz egyet kiemelni közülük.

Vajon a háttérbe szolidan odamontírozott Freddie Mercury a legjobb? Vagy a Szabadság-szobor remixe? A kézenfekvő Harry Potter? A Pokémon-párbaj újraértelmezése? Nem könnyű a választás, de alighanem az internet esszenciáját magába sűrítő unikornisos-szivárványos animgif fog beleégni mindenki agyába.

„Íme a legmélyebb és legsúlyosabb” – írta Lao Ce, pedig sosem látott internetet. De megérezte.