Egyszerre Harcosok klubja, Menő Manó és A baba első lexikonja

2016.01.27. 10:25

Exploitable; ezzel az angol melléknévvel jelölik azokat a mémeket, amikben nincs karakteres főszereplő, de a mondanivalójukat könnyű reprodukálni. Az angol nyelvterületen Be Like Bill (Legyél olyan, mint Bill) néven ismert mém nem is a főszereplőről szól, hanem az általa közvetített üzenetről. A főszereplőt hívhatják Billnek, Josénak, Sanyinak; nem az fontos, hogy ki csinálja, hanem hogy mit csinál.

Bill, José és Sanyi jó fiúk. Nem trollkodnak az interneten, átadják a helyüket a vonaton, és úgy általában rendes, jogkövető polgárként viselkednek. A felhasználó ebből annyit lát, hogy egy pálcikafigura csinál valamit, és ha közben kísértésbe is esik, hogy köcsög legyen, végül mégsem lesz az. Az üzenet egyértelmű: jó példát mutatni mindenki másnak. Néhány példa:

És így tovább. Az egészhez csak egy pálcikaember kell, meg pár sor szöveg: egy általános igazságnak hangzó didaktikus kijelentés. Más mémekkel ellentétben, amik egy kicsit több kreativitást, humorérzéket, esetleg photoshopos alapismereteket is megkövetelnek, a Be Like Bill-mémeket egy hülye is meg tudja csinálni. És mostanában minden hülye megcsinálja.

Az internet magyar nyelvű régióit is elözönlötték a pálcikaemberek. Sanyi és Józsi ilyen, Sanyi és Józsi olyan. Legyél olyan okos, mint Józsi és Sanyi. A Facebook mostanában úgy fest, mintha a Menő Manó kidobott képkockáival próbálnák meg eladni A baba első lexikonját, a netező meg úgy érzi, hogy ő apu fortyogó epéje a Harcosok klubjából.

Kinek áll ez érdekében?

Hogy Bill figuráját ki találta ki, az már a feledés homályába vész. 2010 márciusában volt egy hasonló ábrázolás egy pálcikafigurával, Timmel, aki épeszű ember lévén nem áll le degeneráltakkal vitatkozni az interneten. A képet a Joyreactor oldalára töltötte fel egy ismeretlen felhasználó.

Hogy ez volt-e az ihletforrás egy ausztrál vasúttársaság vasúti etikettre oktató plakátjaihoz, az sem világos, de a hasonlóság szembetűnő. Szerencsére arra is akadt néhány troll, aki nem volt olyan, mint Bill, és csinált pár fergeteges feldolgozást; ezek közül említésre méltó Jade, a transzszexuális sztorija.

Jade transzszexuális. Az ölében tartja a táskáját, hogy leplezze a kőkemény erekcióját.

Jól csinálod, Jade.

Vasúti illemtan – annyira egyszerű!

De ezek régi történetek. A Bill-mánia tavaly októberben tört ki, amikor a Funnyjunk és a Reddit ismét felkapta a mémet; az exploitable karakterek sorsa már csak ilyen. Az üzenet egyszerű volt: ha Bill számára sértő dolgot lát az interneten, továbblép, mert Bill okos.

Tavaly decemberben egy olasz Facebook-oldal újabb lökést adott a dolognak, amikor elindították a Sii come Billt; ez gyakorlatilag az eredeti verzió olasz nyelvű verziója volt. Nem telt el három hét, és 226 000 lájkot gyűjtöttek. A spanyol verzió, a Sé como José csak január elején indult, de a lájkok száma mostanra már 400 000 fölött jár. Ehhez nyilván sokat hozzátett, hogy a spanyol nyelvű sajtó is foglalkozott a témával, mint 2016 első virális mémjével.

Szóval a spanyol és olasz internetezőknek, az ausztrál vasúttársaságot meghekkelő trolloknak, a Redditnek és egy 2010-es fórumbejegyzésnek köszönhetjük a pálcikaembereket a hülye dumájukkal. Ja, nem: azt a minden baromságra rárepülő biomasszának, ami ész nélkül sokszorosítja a romlott alapanyagot. Emberek, legyenek olyan okosak, mint Uma Thurman, és ne árasszák el szeméttel az internetet!