Te ezt a szart bámulod, miközben összedől a világ?

2017.09.01. 10:59

Ha önnek van

  1. internete,
  2. szeme,
  3. fontosabb dolga, ami helyett vicces képeket nézeget,

akkor biztosan folyton a féltékeny barátnős mémbe botlik mostanában. A kép neve mémes körökben Distracted Boyfriend, vagyis Elvont Figyelmű Barát, de van ám hivatalos címe is, úgy hívják, hogy

Hűtlen férfi a barátnőjével sétál és ámulva néz egy másik csábító lányt.

A Wired megkereste az eredeti kép készítőjét, egy Antonio Guillem nevű barcelonai fotóst, aki illusztrációnak szánt stock fotókat gyárt ügynökségeknek. Mint elmondta, egy csomó képet készített a három modellel, és fogalma sincs, miért pont ez ihlette meg az internetet. Egyébként panaszkodik kicsit, hogy a fotóit inkább eladásra szánja, de a mémesedés mégse különösebben zavarja, mert tudja, hogy megy az ilyesmi.

Bár csak az elmúlt pár hétben szaporodtak el a variációi, a Meme Documentation Tumblr nyomozása szerint a képből még januárban készült az első mém, ezt egy progresszív rocknak szentelt török nyelvű Facebook-oldal rakta ki:

A napokban meg már nem lehet egy Photoshop filtert úgy leejteni, hogy ne ezen a képen landoljon. Összeszedtük az említésre méltó népművészeti alkotásokat, és pár kisebb csoportba gyűjtöttük őket. (Egy-egy képre kattintva nyílnak a galériák további képekkel.)

Mint minden sikeres mémre, erre a képre is súrlódás nélkül ráhúzható bármilyen aktuálpolitikai téma, akár a magyar kormány hollandok elleni keménykedése is:

Természetesen ma nem merülhet úgy feledésbe egy mém, hogy előtte ne használták volna fel arra, hogy változatos módokon alázzák vele Trumpot:

Amikor az internet kifogy az aktualitásokból, jön a mémművészet (pop)kulturális ciklusa:

Ha ez is kimerült, a mém a mémekkel kezd el foglalkozni:

Az igazi mélységek pedig mindig abból születnek, amikor a mém saját maga felé fordul, és felemészti önmagát:

És mindeközben persze folyamatosan születnek a különösebb aktualitás nélküli változatok, csak úgy önmaguk örömére: