Brexit-mémek, amiket még a kilépés előtt látnia kell!

2020.12.21. 05:55

A brit EU-kiválás következményei nyelvi szinten sokáig velünk maradnak még, és ránk hagynak egy nagy adag internetes karikatúrát is.

A Brexit mémek kalandos története a Brexit szó megalkotásával kezdődik. Nagy-Britannia Európai Unióból történő kiválását jelöli, a „brit” és „exit” mint kilépés összevonásával.

A szó nyolc hónappal a népszavazás bejelentése előtt tűnt fel először. Peter Wilding uniós jogi szakértő, a maradáspárti British Influence szervezet vezetője alkotta. Az angolszász újságírás imád tömöríteni és rövidíteni, de az Economistban és Daily Mailben felbukkanó, a két szó forrasztását egy betűvel eltoló és bikkfább „Brixit” változat végül nem honosodott meg.

A Brexit kifejezést 2016-ban vették fel az Oxford angol szótárba. Egy nyelvi mémnek azonban ez csak a kezdet, hiszen az évek folyamán ebből a szóalkotásból számos más is kinőtt. Megszületett a Grexit mint a görög válság okozta potenciális kiválás, és lett például Texit, ami Texas állam Egyesült Államoktól való függetlenedését jelenti.

Létezik egy mém, ami egyetlen képben foglalja össze a Brexitet: a kikéredzkedő macska, aki tétován időzik a gazdája által kinyitott ajtóban. Ez a metafora a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti tárgyalások elhúzódására reflektál verbális formában több karikatúrán.

A történet nemzetközi visszhangja az internetkultúrán is átszűrődik. Az egyik legtermészetesebb hordozója a Polandball nemzetközi politikai mémképregény. További vonulatot képeznek a tárgyalások elhúzódására utaló Star Trek és Vissza a jövőbe ihletésű mémek. Érdekesek továbbá a Brexit-párti önmémek, amelyek egy NWA lemezborító, illetve a Supa Hot Fire mém feldolgozásával a kilépés valamiféle divatos és cool mivoltát próbálják továbbörökíteni.  • Tippek
  • Babaváró hitel