Capitolium-mémek: a sámán és a többiek

2021.01.13. 06:00

Kétség sem férhet hozzá, hogy 2020 rossz évként marad meg az emlékezetünkben. Megjelentek olyan mémek, amelyek szerint a helyzet nem fog javulni, sőt lehet, hogy a másodpercszámláló tovább számol, és marad 2020. Ezek közül az egyik legmulatságosabb arról figyelmeztetett, hogy a posztapokaliptikus kalandfilm, a Mad Max 2021-ben játszódik, és hamarosan talán bőrszerkós sivatagi punkká züllünk.

Ezen a mémen még nagyban röhögtünk fogunkra ragadt konfettivel, amikor 2021 első hetében Donald Trump hívei megrohamozták és elfoglalták az amerikai szövetségi törvényhozás épületét, és ostromló tömegből szürreális látomásként kiemelkedett a szőrmesapkás, bölényszarvas, festett arcú QAnon-sámán.

Civil nevén Jacob Anthony Chansley politikai aktivista a világ sajtóját bejáró botrány szereplőjeként komoly feltűnést keltett megjelenésével – a legtermészetesebb, hogy ilyenkor jönnek az internetes mémek. Az, hogy képregény, legószett vagy alapfelszerelés lesz belőle, mutatja a jelenség popkulturális státuszát, de ettől még nem lesz igazi kellemetlen internetes mém. Ahhoz az kell, hogy berántson egy teljesen vétlen embert.

A Jamiroquai-gén

A zavargás legdinamikusabban terjedő mémje igazából egy vicces képaláírás volt: a QAnon-sámán képe alatt annyi állt, hogy Jamiroquai a Capitoliumban arra ébred, hogy kicsit túltolta a hallucinogéneket. 

A Jamiroquai egy mára elfeledett acid jazz popzenekar volt. Frontemberük, Jay Kay közismerten vonzódott a feltűnő sapkákhoz és kucsmákhoz. Huszonhét évvel első zenei sikerük után a hírnév megérintette a mára már felismerhetetlenné öregedett Jay Kayt, aki erre természetesen online videónyilatkozatban határolódott el mindentől és mindenkitől.

Greta

Potenciálisan vétlenül berántott embernek számít továbbá Greta Thunberg immár nem kiskorú svéd környezetvédelmi aktivista, aki egyébként tiszteletre méltó önálló mémegzisztenciával rendelkezik. Egyik híres mémje az a jelenet, amikor az ENSZ-ben összefutott Donald Trumppal, és gyilkos pillantásokkal méregette a környezettel szemben a pénzt preferáló amerikai elnök hátát.

Az egyik legviccesebb capitoliumi mém, amely az egyik bejutott zavargóban (aki nem a sámán) véli felfedezni az ifjú politikai harcost.

Via Getty

Igazi metainformációs mém és egyben kabarétréfa lett abból a fotóból, amelyen az egyik demonstráló férfi a berendezés részét képező pulpitussal a kezében vidáman integetve sétál kifelé a törvényhozásból. Itt a képhez mellékelt szokásos forrásmegjelölést értették félre, de mint kiderült a Via Getty nem a férfi neve, hanem a fotót kiadó képügynökségé.

A pozsonyi Capitolium

Végezetül rögzítsük azt is, hogy a magyar blogoszféra kreatív agytekervényei a szőrmesapkás sámánról a pozsonyi csatára asszociáltak. Főleg annak animált feldolgozása nyomán, amivel gyakorlatilag maximumra tárták az igazság utáni világ stilisztikai zűrzavarának valóság és fikció között nyíló ollóját. A pozsonyi csata másodlagos történelmi jelentősége egyébként, hogy az amerikai törvényhozásba betörő szakállas pasasokról úgy tűnik, senkinek sem jutott eszébe Szájer József.  • Hírek
  • Hírek