Bernie és a mágikus kesztyű

2021.01.26. 06:32 Módosítva: 2021.01.26. 06:52

Az Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden beiktatásán váratlan memetikus bomba robbant: egy egyedül ücsörgő idős úriember kötött kesztyűben. A jelenet főszereplője Bernie Sanders, a demokrata párti elnöki jelölésért többször induló szenátor. Ki ő, és mi történt vele?

Kicsoda Bernie Sanders?

Bernard Sanders 1941-ben született Brooklynban, a húszas években Galíciából érkezett zsidó család gyermekeként. A holokausztban sok rokona, így apja egész családja odaveszett, a kis Bernie-t ezért kezdettől fogva érdekelte a politika. Fiatalon csatlakozott szocialista mozgalmakhoz, és egész életében szocialistaként, utóbb szociáldemokrataként definiálta politikai világképét. A hatvanas évek végén Vermontba költözött, ahol ács és filmes, 1981-től pedig nyolc éven át Burlington város polgármestere volt.

2012-ben még nem szállt be Obama ellen a demokrata párt elnöki előválasztásába, 2016-ban azonban elindult, és kevéssel, de veszített Hillary Clintonnal szemben. A 2020-as előválasztásokon ismét elindult, de végül második helyre futott be Joe Biden mögött.

Sanders kampányai során mindig a kis támogatókra támaszkodott: 2016-ban 3,25 millió adományozótól gyűjtött 20 millió dollárt a kampányára. 2020-ban szintén az embereket mozgósította, és rekordnak számító négy óra alatt gyűjtött egymillió dollárt a kampányára. Fő üzenetei a dúsgazdagok adóztatásáról és az ingyenes egészségügyről széles tömegekkel rezonáltak, mindez kiterjedt ismertséghez és népszerűséghez vezetett: a YouTube-on 454 ezren, a Facebookon 5,5 millióan, az Instagramon 6,5 millióan, a Twitteren 11,6 millióan követik. Ebből látható, hogy Bernie nem az a klasszikus mémfigura, akire a semmiből csap le az internetes hírnév.

A szék előtt

Sandersnek már 2015 végén saját mémkülönítménye volt Bernie Sanders Dank Meme Stash (BSDM) néven, negyedmilliós Facebook-csoporttal, ami önmagában is komoly fegyvertény, akkor is, ha a memetikus csatatéren egy évvel később Donald Trump és a 4chan-trollok úthengerként mentek át a demokratákon.

A BSDM tucatjával termelte a képmakrókat és korlátolt szavatosságú mémeket, igazán emlékezetesek a Feel the Bern (Érezd a tüzet, Bernie nevével átszóviccesítve) vagy a Trump győzelméért Hillary Clintont hibáztató „Bernie győzött volna” mémek voltak. 

2020 azután feldobott egy közepesen erős Bernie-mémet: ez volt a előválasztási kampány „Ismételten anyagi segítségüket kérem” kezdetű pénzgyűjtő videója, amire kiváló képaláírásos feldolgozások készültek. Például az instant klasszikus: a szülei pénzét fűre és elektronikus zenei bulikra elköltő ifjú felnőtt kérelme további támogatásért.

Bernie nem egy piperkőc alak, már ebben a mémben is ugyanabban a zöld zubbonyban és kötött kesztyűben lépett fel, amiben Joe Biden beiktatásán megjelent.

A szék után

Sanders tehát elfelejtett kiöltözni az új elnök beiktatására, leült egy székre, és mém lett. Nem is akármilyen: még a capitoliumi felfordulásnál is magasabb kreatív hullámot okozott.

Ebben két mélylélektani energiaforrást vélünk felfedezni: az egyik a Sandersből áradó megtörthetetlenség, illetve a Trump távozásával kapcsolatos elégtétel érzete. 

A másik, hogy a mém valójában a ruházat változatlanságáról szól, és főleg a kesztyűkről, amik valamiféle R2D2-szerepet kaptak a sandersi Star Wars-mémuniverzumban. Bernie egy esti beszélgetős műsorban gyakorlatilag ki is végezte a mémet, amikor elmondta, hogy a kesztyűket egy Jen Ellis nevű vermonti tanártól kapta ajándékba, aki használt gyapjúpulóverekből és újrahasznosított palackokból készült filcből alkotta őket. A történet azóta egyujjas kesztyű csináld magad videókká szublimált, és valós jelentéssel bíró divatelemként lovagol bele a naplementébe.

Zárásként álljon még itt, hogy Bernie egyébként nem habozott a mémet pulcsira nyomva piacra dobni, és a befolyt pénzt a Meals on Wheels elnevezésű, éhezés ellen küzdő jótékonysági szervezetnek adományozni.  • Hírek
  • Hírek