Aranyláz tombol a mémvilágban

2021.05.12. 13:43

A Nyan Cat ejtette az első kapavágást a kriptogyűjteményi mezőn, ahol Katasztrófalány nemrég félmillió dollárt keresett.

Dave Roth 2004 januárjában egy tűzoltósági gyakorlaton lefotózta lányát, Zoét, akinek izgatott mosolyát egy főgonosz elégedett kárörömévé torzította a kicsit túl közel helyezett fotóapparátus és a háttérben lángoló ház kompozíciója. A kép 2008 egyik emlékezetes internetes mémje lett Katasztrófalány néven, és a képszerkesztők hullámain bejárta az összes jeles történelmi katasztrófát ábrázoló sajtófotót.

„Volt benn egy pók, de már nincs” – az eredeti Katasztrófalány-fotó
„Volt benn egy pók, de már nincs” – az eredeti Katasztrófalány-fotó

A képen 4 éves Zoe Roth, idén már 21. A család egyik ismerőse februárban megkereste őt, hogy nem akarja-e az eredeti fotót NFT formájában értékesíteni. Zoe ma felsőoktatási keretek között tanulja az általa „béke, háború és honvédelemként” körülírt tárgyat. Úgy gondolta, hogy az NFT segíthet a tanulmányai finanszírozásában, és nem tévedett: a mém végül 180 etherért kelt el, amelynek értéke ma közel 150 millió forint.

Mi ez az enefté?

Az NFT a non-fungible token, magyarul a nem behelyettesíthető érme rövidítése. Lényegét tekintve az Ethereum okosszerződés- és kriptopénzrendszeren alapul, és limitált sorozatú, befektetőknek, gyűjtőknek és egyéb érdeklődőknek értékesíthető digitális alkotásokat jelent.

2021 elejétől hatalmas érdeklődés veszi körül, és hatalmas összegek cserélnek gazdát rajta. Mike Winkelmann képzőművész alkotása például 21 milliárd forintnak megfelelő kriptopénzért kelt el a Christie’s árverésén. Ami rögtön feltűnhet, hogy a nagyközönség számára legemlékezetesebb digitális alkotások az internetes mémek. 

Balszerencsés Briannek is szerecséje volt, csak kisebb
Balszerencsés Briannek is szerecséje volt, csak kisebb
Fotó: Twitter

Aranyrögök

A Katasztrófalány korántsem az első mémes NFT-sikertörténet. A sort Chris Torres nyitotta a Nyan Cat, a nálunk nem annyira ismert, pirítóban elkészíthető töltött kekszben repkedő macskát ábrázoló animált GIF-pixelgrafika mémje, amely 600 ezer dollárt kaszált.

Beszállt az üzletbe Bad Luck Brian, civil nevén Kyle Craven is szerényebb, 36 ezer dolláros végeredménnyel. A kissé őrült tekintetű, a Túlzottan ragaszkodó barátnőként mémmé vált videóblogger komika, Laina Morris szintén áprilisban 411 ezer dollárt keresett a mémjével.

Chris Crocker, aki Hagyjátok békén Britney-t! című virusvideójával lett híres, 41 ezer dollárért értékesítette híressé vált produkcióját. A David a fogorvos után című mémvideó, amelyben egy autó hátsó ülésén érzéstelenítőtől hallucináló kisgyerek fura dolgokat mond, 3,30 etherért, mintegy 13 ezer dollárért kelt el.

Morris NFT-jét egyébként ugyanaz a cég vásárolta meg, mint a Katasztrófalány képet, vagyis a meglepően mély zsebű 3F Music, amely egy dubaji székhelyű zenei stúdió. Valószínűleg nem nagy tévedés azt jósolni, hogy őket még több mémhős követi majd, még nagyobb leütési árakkal.

(Digg, The Verge, Vulture)  • Tippek
  • Hírek