Pegasus-mémek: Tegyük le egyszerre

2021.07.21. 15:56

2021 egyik legnagyobb botránya a nyáron kirobbant Pegasus-ügy, amelynek lényege, hogy a magyar szervek az izraeli NSO cég mobiltelefonok megfigyelésére használt, bűnözők és terroristák elleni nyomozás során bevetett informatikai fegyverét az Amnesty International jogvédő és Forbidden Stories oknyomozó újságírói szervezet szerint politikai célzattal közéleti személyek és újságírók megfigyelésére használták fel.

A lapzártakor is kibontakozófélben lévő nemzetközi botrányban Magyarország egyetlen EU és NATO-tagként szerepelt a Pegasus-programmal visszaélő országok listáján, a szabad demokrácia és emberi jogok szempontjából nem túl fényes társaságban, felsorakozva Azerbajdzsán, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, India, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia és Togo mellé.

A botrány internetes visszhangja hozta a szokásos poénözönt, hullámai talán a fergeteges Szájer-mémek et is felülmúlták. A leggyakrabban megjelenő közszereplők Orbán Viktor és Varga Judit, a populáris kultúrából természetesen az adekvát közéleti kommentárokról ismert teleregény, a Szomszédok jelent meg hordozóként, nemzetközi léptékben pedig meglepő módon Leslie Nielsen filmes komikus alakja emelkedik ki.

A közösségi médián keresztül végzett tömeges megfigyelés szomszédos problémáját, vagy a letűnt korok lehallgatásainak húrjait jellemzően nem pendítették meg az alkotók. A mémek jelentős részében megfigyelhető egy geek/kocka vonulat, de a legnépszerűbbek és legtöbbször megosztottak a magánjellegű kommunikációból lehallgatóknak kiszólásra vagy a lehallgatók általi közbeszólásra alapuló kabarépoénok.  • Tippek
  • Bankszámla