Így nyomhat le bárkit filmes műveltségben

2022.12.01. 13:26

Martin Scorsese 1973-ban rendezett Goncsarov című filmje, mint ismert, minden idők legjobb maffiafilmjeinek egyike, amelyben az egykori diszkótulajdonos és bérgyilkos Goncsarov (Robert De Niro) a Szovjetunió bukása után Nápolyba költözik és maffiafőnök lesz. A szereposztás parádés, a szemtakarós Andrej „Bankár” Daddanót Harvey Keitel játssza, Gene Hackman Valerij Mihajlovként felejthetetlen alakítást nyújt, a fiatal Al Pacino játssza Mario Ambrosinit, Cybill Shepherd pedig Goncsarov feleségét, Kátyát.

Ha valakinek egy szemernyit is az átlag felett van a filmes ízlése, biztosan látta. Aki nem, az szégyellheti magát. Ha ön látta a filmet, esetleg még nem hallott róla, természetesen ne szégyellje magát. A Goncsarov ugyanis nem létezik, az internetezők találták ki.

Évekkel ezelőtt valaki feltett a Tumblrre egy fotót egy bakancsról, aminek egy különös bevarró cetli virít a nyelvén. A cetlin ez a felirat olvasható:

Minden idők legnagyobb maffiafilmje, Martin Scorsese bemutatja: Goncsarov, producer Domenico Proccaccio. Matteo JWHJ0715 filmje. A nápolyi maffiáról.

Az igazi nagy mémek évekig lappanganak és érnek az online felületek homályában, ezúttal is így történt. 2020-ban érkezett a képhez egy komment:

Ez a barom nem látta a Goncsarovot.

Pár hónappal ezelőtt egy másik Tumblr-felhasználó, Alex Korotchuk megalkotta a film plakátját, és több tízezer megosztással megszületett a soha nem létezett Scorsese-film.

Egy indianai tanár megkomponálta a filmzenét, egy másik szakember a filmből készült nintendós és PC-s játék 8 bites zenéjével szállt be a történetbe, valaki elkészítette a film VHS-kazetta-borítóját három dimenzióban. Megjelentek a más filmekből kivett jelenetekből készült „eredeti” Goncsarov-gifek és filmes oldalakon rengeteg olvasói értékelés. Több mint ötszáz fanfikciót írtak, így szinte a forgatókönyv is összeállt, bár ezek a legtöbb esetben kissé homoerotikus irányba kanyarodtak.

A filmes szakmából is van olyan, aki vette a lapot. Lynda Carter, az eredeti Wonder Woman egy fekete-fehér fotót posztolt, amelyen a képaláírás szerint kollégájával, Henry „The Fonz” Winklerrel a Goncsarov díszbemutatóján látható (a kép egyébként az 1977-es Golden Globe-átadón készült).

A rendező lánya, Francesca Scorsese rákérdezett az apjánál, hogy hallott-e a dologról, amire ő azt mondta, hogy

igen, én csináltam a filmet, évekkel ezelőtt.

Miután a legfelkapottabb témává vált, a Tumblr hivatalosan is értetlenségét fejezte ki, hogy egy ennyire sokszínű és jó filmet ilyen kevesen láttak.

De miért?

Az embereknél valamiféle közösségalkotó csoportos viselkedés lehet, hogy időnként úgy tesznek, mintha nem létező dolgok léteznének. Az elmúlt években ez a működés leginkább nyomasztó összeesküvés-elméletekben és ezekből szőtt közveszélyes fantasyvilágokban nyilvánult meg, de úgy tűnik, a jelenségnek létezik egy derűsebb oldala is.

Ilyen volt, amikor egy Demi Lovatóról készült rosszul sikerült fotóról azt terjesztették, hogy a testvére látható rajta. Ilyen volt, amikor a zseniálisan főző patkányról szóló Disney/Pixar filmet, a L’ecsót musicalként említő zenés TikTok-bejegyzésből a koronavírus-járvány alatt valódi musicalt hoztak össze a lakásukba zárt tiktokerek. A L’ecsó-musicalnél ez kétmillió dollárt gyűjtő jótékonysági koncertben csúcsosodott ki, hogy a Goncsarovnál meddig megy, nem tudjuk. Mindenesetre, ha a jelenségre leginkább illő kifejezést keressük, akkor a megfelelő szó valószínűleg a kreativitás. 

(The Guardian, Wikipedia)  • Hírek
  • Hírek