Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Feltörhető az iPhone 3.0

2009.03.19. 13:15 Módosítva: 2009.03.19. 13:15
Valószínűleg a hivatalos megjelenés napján meglesz a törés az iPhone 3.0-s operációs rendszeréhez, de akinek már most hálózatfüggetlenített telefonjuk van, addig inkább ne töltsék le az új rendszer próbaverzióját - jelentették az iPhone-hekkerek.

Alig néhány órával azután, hogy az Apple bejelentette a nyáron érkező nagy iPhone-rendszerfrissítés részleteit, az App Store-ban regisztrált programozók számára (ennek egyébként nincs semmi különösebb előfeltétele, csak ki kell fizetni 99 dollárt) elérhetővé vált a 3.0-s operációs rendszerhez igazított fejlesztői környezet. Ez nagy segítség a fejlesztőknek, akik így kiismerhetik az új lehetőségeket, mire felkerül a 3.0-s rendszer a világ 17 millió iPhone-jára. A telefon szoftverének töréseit készítő Dev-Team is belenézett az új rendszerbe, és magabiztosan közölte, az új operációs rendszer ugyanúgy törhető, mint az eddigiek, és jó eséllyel a hivatalos megjelenés napján elérhető lesz hozzá a törés.

Persze ennyire nem egyszerű a dolog: gondban lesznek a frissítéssel azok, akik már feltörték a telefonjukon a mostani operációs rendszert, a Dev-Team Yellowsn0w nevű programjával. A Yellowsn0w ugyanis a telefon baseband szoftverében (az a rendszer, amin keresztül a telefon a hálózattal kommunikál) használt ki egy gyenge pontot, a 3.0 pedig megváltoztatja ezt a programmodult. A 3.0-ra frissítés egyelőre tehát használhatatlanná teszi a törést, és nem is lehet visszaállítani a régi állapotot.

Egy másik fejlesztőcsapat azt jelentette be, hogy sikerült aktivizálniuk a rendszerbe már beépített, de egyelőre nem aktivált tethering opciót. Ez a funkció 3G-modemként használja a notebookhoz csatlakozó telefont, de az Apple az egyes mobilszolgáltatókra bízza, hogy engedélyezzék ezt.