Valter
9 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Magyarországra érkezik az egységes mobilfizetési rendszer

2009.03.24. 17:00
Hamarosan Magyarországon is elérhető lesz az az egységes mobilfizetési rendszer, amelynek segítségével a fogyasztók mobiltelefonnal tudnak vásárolni a bankszámlájuk terhére.

A SEMOPS (Secure Mobile Payment Service) rendszer olyan szolgáltató szisztéma, amelynek célja, hogy bevezesse és egységesítse a bankkártya alapú mobilfizetési rendszereket. Mobilfizetés esetén gyakorlatilag egy klasszikus bankkártyás vásárlás valósul meg, amelynek nagyságát csak a számlán elérhető összeg korlátozza. Ez abban különbözik az eddig használatos, kisebb összegű fizetésektől (például az autópályadíj befizetésétől vagy a parkolójegy vásárlásától), hogy a megvásárolt szolgáltatás ellenértéke nem a telefonszolgáltató következő havi számláján jelenik meg, hanem a vásárlás a bankszámla terhére történik.

A mobilfizetéses rendszer alapja a telefonra telepített alkalmazás. Fizetéskor adatátviteli kapcsolat jön létre a felhasználó és a mobilfizetési szolgáltató központja között egy telefonra telepített program segítségével. Az ügyfél egyszerűen felépítheti a tranzakciót, és elküldheti a központba, amely az adatokat haladéktalanul a megcélzott szolgáltatóhoz továbbítja, majd a teljesülésről rögtön visszaigazolást is küld.

A Pannon, a T-Mobile és az FHB Bank 2008 októberében vezette be a MobilFizetés szolgáltatást, amely lehetővé teszi különböző pénzügyi műveletek mobiltelefonos intézését, illetve szolgáltatások és termékek megvásárlását.

Már léteznek telefonszolgáltatóktól független rendszerek is, a magyarországi piacon is van erre példa. A telefon memóriáját használó alkalmazások a mobilszolgáltatóktól függetlenek, a résztvevők telefonja a legtöbb esetben eleve alkalmas a mobilfizetési szolgáltatások indítására. Mobilfizetéssel lehet intézni internetes vásárlást, közüzemi számlák, törlesztőrészletek és biztosítási díjak befizetését.