Adalbert
15 °C
21 °C

Végre elkészült az iPhone

2009.04.02. 00:21
A 3.0-ás OS telepítése után már a vásárlók túlnyomó többségének minden igényét kielégíti az iPhone. Kérdés, hogy egy frissítés képes lesz-e fenntartani a keresletet, illetve hogy mennyire lesz stabil a végleges operációs rendszer.

El tudom képzelni, hogyan történt a fejlesztés. Már az első iPhone előtt, a Rokr hibájából tanulva pontosan tudta Steve Jobs, hogy a mobilokat nem a funkciók adják el. Az a döntő, hogy a termék mennyire képes kiváltani a wow-hatást. Az Apple-nél nem ismeretlen ez a hozzáállás, gyakorlatilag mindegyik készülékük arra épít, hogy már az első pillantásra beleszeret a vásárló, és inkább viszi haza az almalogós modellt, mint a mellette található olcsóbb csúnyát. Az iPhone fejlesztésénél bizonyára egyértelmű volt, hogy olyan mobilt kell készíteni, amitől maga alá csinál a célcsoport. Tökmindegy, hogy mi marad ki belőle, ami benne lesz, az különbözzön, legyen felismerhető és a szabadalmaknak köszönhetően legyen leutánozhatatlan.

Elérte, amit akart

Az első mobil ennek megfelelően hisztérikus reakciókat váltott ki, pedig olyan fontos képességek hiányoztak belőle, mint a 3G vagy a GPS: más mobilt százezer forintért nem lehetett volna ilyen fapados kivitelben piacra dobni, más mobilt persze meg sem vettek volna milliók. Aztán tavaly nyáron megérkezett a második generáció, amibe már minden olyan hardver belekerült, amit addig hiányoltak, lett 3G, GPS, az összes hárombetűs izé. És még ha a műholdas helymeghatározást például nem is nagyon lehetett mire használni, támadni már nem lehetett az iPhone-t a csip hiánya miatt.

100132 livefire

Most meg itt a harmadik generáció operációs rendszere. Mivel lehetne feldobni a keresletet? A kezelőfelület ma is egyedülálló. Erősebb processzort még nem illik a mobilba rakni, hiszen ha megjelennének az új iPhone-ra optimalizált játékok, 17 millió korábbi vásárló maradna hoppon. A kommunikációs csatornákon sincs mit javítani. 3,6 megabit helyett 7,2? Ugyan már, ezzel nem lehet eladni egy mobilt! Akkor mi legyen? Megvan! Tegyük egyenként törölhetővé az sms-eket!

Merthogy erről van szó. Amikor pár hete bemutatták az új operációs rendszer képességeit, egy rakás olyan funkciót soroltak fel, amiket a 40-50 ezer forintos mobilok is tudnak, az iPhone-ból viszont a mai napig hiányoztak. De vegyük őket sorba.

Vagyis ne vegyük, csak ha kellően bátrak vagyunk. A 220 megabájtos telepítőfájl ugyanis nemcsak az operációs rendszert írja át, de a mobil kommunikációs csipjének firmware-ét is, amit csak komoly hekkelés után lehet visszaállítani: aki nem ért az ilyesmihez, az maradhat a bétaállapotú operációs rendszernél a végleges verzió megérkezéséig, arról nem is beszélve, hogy a 3.0-ás felülír minden törést, yellosn0w-t, szóval csak az eredeti hálózaton lesz használható a készülék.

Na de Handrás barátunk nem az a félős fajta, úgyhogy felrakta a mobiljára az operációs rendszert, amit mi ki is próbáltunk.

Másolás, beillesztés

A legfontosabb új funkcióval, a copy-paste-tel kezdtük, ami egyébként remekül működik. Pont így találtam volna ki én is, mondta Handrás, de nem derült ki, hogy ezt kritikának vagy dicséretnek szánta. Mindenesetre csak annyi a dolgunk, hogy a másolni kívánt szövegrészlet fölött nyomva tartsuk az ujjunkat: a rendszer kitalálja, hogy melyik bekezdést, szövegtestet akarjuk rángatni, aztán nyomban ki is jelöli azt. A kezdő és végpontokat egy csúszkával tudjuk állítani: ujjunk nyomának nagyított képe megjelenik a kijelzőn, így karakterre pontos lehet a beállítás. A jó hír az, hogy a betűk mellett a képeket is kimásolhatjuk, és hogy a külső fejlesztők alkalmazásaival is működik a kopipészt: majdnem mindenhonnan másolhatunk majdnem mindenhová.

photo-3

A másik nagy újítás az üzenetek menüpontja alatt található. Sőt, maga az" üzenetek" menüpont az, eddig ugyanis simán sms-nek hívták ezt a kategóriát, mostantól viszont mms-t is tud küldeni a mobil. Elvileg, mert a gyakorlatban nem sikerült a művelet, de nemcsak nekünk, hanem a külföldi kollégáknak sem - úgy látszik, a bétába ezt még csak félszívvel sikerült bepakolni. Sebaj, úgysem tudom, mi vinne rá egy iPhone-felhasználót arra, hogy darabonként 150 forintért küldjön el rossz minőségű képeket mms-ben, amikor ingyen is továbbíthat több megapixeleseket emailben számolatlanul. Persze ha a másik készülék csak mms-t tud fogadni, akkor bizonyára jól jön ez a piacra 2002-ben bevezetett, de áttörést soha el nem ért funkció.

Végre lehet törölni

Ennél azonban sokkal fontosabb új képesség az sms-ek tételenkénti törlésének lehetősége. Eddig ugyanis csak egész beszédfolyamokat tudtuk a kukába dobni a sajátos elrendezés miatt: az iPhone úgy jeleníti meg az egy kapcsolattal folytatott üzenetváltásokat, mintha azok egy chatbeszélgetés részei lennének. Ettől aztán valahogy így néz ki egy átlagos júzer mobiljában a "Csajom" kategória:

- Szeretlek, karfiolpapucs!

- Én is téged, borsólé!

- Siess haza a munkából!

- Jó, amint végeztem, megyek!

- Ok, hozz egy kiló kenyeret, egy liter tejet meg egy pelenkát a gyereknek, mert elkapta a hígfosás.

Eddig vagy kitöröltük az egy kapcsolathoz tartozó összes sms-t, vagy egyiket sem, ami óriási hülyeség volt: ki akar mindent kitörölni, ki akar megtartani mindent? Ennek azonban vége, az iPhone OS 3.0-ba bekerült az a funkció, ami 1992 óta az összes mobilban benne van, lehet tételenként törölni, sőt, egy titkos földalatti fejlesztésnek hála most már továbbítani is tudjuk az sms-eket.

Modem lett az iPhone

A harmadik, sokat követelt képesség a tethering: erre akkor lehet szükség, ha laptopunkkal mobilinternetezni szeretnénk, de nem akarunk külön pendrive-szerű modemet vásárolni. Egyrészt mert drága, másrészt mert minek fizessünk érte, minek cipeljük magunkkal, ha az iPhone-ban is benne van a funkció? A tetheringnek hála tehát a mobil lesz a modem, de iPhone-on eddig ilyesmire nem volt lehetőség, főleg az amerikai szolgáltatók ellenállása miatt. Az AT&T például korlátlan adatforgalmat ad az iPhone mellé, érthető, hogy nem akarja, hogy a laptopok sokkal nagyobb adatéhségét, adott esetben egy jó kis torrentezést is a 3G-s hálózaton keresztül akarják megvalósítani az előfizetők. Mindenesetre az iPhone 3.0-ba bekerült ez a funkció, méghozzá elég jól kidolgozva.

iphone30softwareb165

Egyelőre csak bluetooth-on keresztül érhető el a funkció, aminek hátránya az alacsony sávszélesség, előnye a vezetéknélküliség. Elvileg működnie kéne a netnek az iPhone kábelét használva is, a gyakorlatban azonban egyelőre nem jött létre a vezetékes tethering. A bluetooth-os verzió viszont elég kényelmes. Először természetesen párosítani kell a mobilt a számítógéppel, egyszerre azonban több pc-vel és Mackel is tudja a kapcsolatot tartani az iPhone, egy csúszka segítségével tudjuk beállítani, hogy az adott gép használhatja-e a tetheringet. Az engedélyezés után már megy is a net. A bluetooth természetesen komolyan leszorítja az elérhető maximális sávszélességet, fél megabitet sikerült mérnem Handrás Mac Próján, ami nem egy nagy eredmény, böngészéshez viszont elég. Jó hír, hogy a telefonfunkciók tethering közben is elérhetők maradnak, pedig elég sok olyan telefon akad a piacon, ami vagy mobil, vagy modem, a kettőt egyszerre nem tudja.

Kérdés persze, hogy a funkcióból mennyit látunk majd itthon a T-Mobile iPhone-jain, hiszen a szolgáltatók dolga eldönteni, hogy engedélyezik-e ezt a funkciót. Hivatalos közlemény nincs még a T-Mobile-tól, mindenesetre nálunk korlátos mindkét iPhone-adatcsomag, a szolgáltatónak tehát valószínűleg mindegy, hogy a mobillal vagy a laptoppal merítjük ki a havi kettő vagy négy gigabájtos keretet. Pár hónap és kiderül.

Azt viszont már lehet tudni, hogy az iPhone elforgathatóbb, mint valaha. A vízszintérzékelőnek hála amikor bedöntöttük a telefont, eddig is fektetve jelent meg a kijelzőn néhány alkalmazás, mostantól azonban szinte mindent megnézhetünk szélesvásznú elrendezésben. Nem mintha erre óriási szükség lenne. Amikor két éve először teszteltem a mobilt, pofátlanságnak tartottam, hogy egy weblap url-jének bepötyögéséhez széles billentyűzetet kapok, levelezés közben viszont nem működik az elforgatás, maradnak az egymásra tolódott karakterek. Aztán kiderült, hogy se levelezés, se url-bepötyögés közben nem hiányzik a széles nézet, és alig találkoztam olyan iPhone-tulajdonossal, aki forgatta volna a mobilját. Egy szempontból azonban hasznos a frissítés: akadnak olyan levelek, amiket nem tud a kijelző szélén új sorba törni a telefon, ha viszont akkorára kicsinyítjük a karaktereket, hogy oldalra görgetés nélkül is látszódjanak, túl kicsik lesznek. Széles képernyős módban ez a jelenség talán kevésbé zavaró.

Nyáron érkezik

A hasznos funkciók közé tartozik még a Spotlight. Ez egy keresőfunkció, ami a Macintoshokról és az asztali operációs rendszerekről már ismert, lényege, hogy a kritériumoknak megfelelő találatok egy pillanat alatt megjelennek, nem kell várni rájuk. Ha beütök egy M-betűt, az összes olyan alkalmazás, cím, email megjelenik, amiben megtalálható ez a karakter. Minél több betű jelenik meg, annál jobban szűkül a találati lista, hogy végül biztosan megtaláljuk, amit kerestük. Remek funkció, hiszen egy iPhone-on simán van annyi adat, mint egy pár évvel ezelőtti számítógépen, tényleg egyre nehezebb volt megtalálni, amire szükségünk volt.

De van még itt egy rakás újítás, az Apple szerint vagy ezer. Az első teszt alatt főleg a cikkben is leírtak tűntek fel. Pedig hasznos például az is, hogy fényképezőmódban a legutóbb készített kép kicsinyített másolata látható marad, így nem kell sokat kattintgatnunk, ha csak arra vagyunk kíváncsiak, sikerült-e az exponálás. Szintén jópofa, hogy mostantól végre lesz értelme a GPS-nek, mert külső fejlesztők is készíthetnek műholdas navigációs programot a mobilhoz. A nagy kérdés viszont szerintem az, hogy mennyire lesz stabil vagy gyors a végleges szoftver, mert az eddigi két verziónak azért voltak nehézségei ezeken a területeken.

A frissítés nyártól lesz elérhető, iPhone-osoknak ingyen, az iPod Touch-tulajdonosoknak tíz dollárt kell majd fizetniük érte. Hogy kapunk-e mellé új telefon, még nem tudni, mindenesetre a szoftverfrissítéssel tényleg minden belekerül az iPhone-ba, a konkurenciának lépnie kell. És az is valószínű, hogy a mostani lesz az utolsó olyan év, amikor némi átalakítással meg egy okosabb szoftverrel újra versenyképes termékké lehet varázsolni az iPhone-t. Jövőre már kell egy forradalmian új mobil.