Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Okosítanak-e az okostelefonok?

2009.04.25. 14:32
A mobilinternet, multimédiás lehetőségek és térképalkalmazások fontos szerepet töltenek be az okostelefon-tulajdonosok életében. Egy finn kutató szerint a készülékükkel eltöltött idő 40 százalékát teszik ki, s ez a szám a jövőben csak emelkedni fog.

Hannu T. Verkasalo április 17-én védte meg a témakörnek szentelt doktori disszertációját a Helsinki Műszaki Egyetemen. Az okostelefóniát elemző első olyan akadémiai publikációt, amelyben a szerző szélesebb felhasználói csoportokat vizsgált. Az adatsorok több felmérésből álltak össze: 1260 finn előfizető szokásait vizsgálták többéves felmérésben, évente két-három hónapon keresztül. Verkasalo érdekes következtetéseket vont le.

okos1

A felhasználók 90 százaléka azt akarja, hogy készüléke számítógépes funkciókkal rendelkezzen – ha lehet, minél többel. A mobilinternet, a multimédia és a térképalkalmazások egyre inkább háttérbe szorítják az olyan alapfunkciókat, mint a telefonálás, rövid üzenetek írása, olvasása. Az új alkalmazások potenciális használata minden bizonnyal növekedő tendenciát fog mutatni. Érdekes módon, az okostelefonjukkal mobil emailezőknek csak 30 százaléka emailezik máskülönben. Ez a szám MMS-ek esetén 70, mobilinternet-böngészésnél 72. A számok arról is árulkodnak, hogy egyelőre elég nagy a szándék és a tényleges használat közötti eltérés.

Mindenesetre egyértelműnek tűnik, hogy az okostelefonok által nyújtott lehetőségek közül a böngészés, a még annál is gyorsabban terjedő multimédiás alkalmazások és üzenetküldés a legnépszerűbbek. Ugyanakkor a vezeték nélküli fájlmegosztás, az azonnali üzenetküldés vagy az IP-alapú telefonálás kevésbé vonzóak.

A mobilszolgáltatások használata rendkívül koncentrált. A felhasználók top 25 százaléka generálja a hangalapú alkalmazások 51, a netes böngészés 87, az emailek 100, a kamerahasználat 69 százalékát. Egy humoros aspektus: fényképész hajlamaikat elsősorban hétvégi éjszakákon élik ki a júzerek. Az új lehetőségekkel azonban leggyakrabban azért élnek, hogy – funkcionális igénybevétel helyett – valamivel elüssék az időt.

okos2

Verkasalo jövőprognózisa: a készülékekhez kapcsolódó szenzorok segítségével adaptív felhasználói felületek hozhatók létre, teret hódítanak a kontextus- és viselkedésalapú hirdetések, a közösségi média interaktív, valósidejű alkalmazásai, a mozgásokat és eseményeket előrejelző szolgáltatások.