Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Okosítanak-e az okostelefonok?

2009.04.25. 14:32
A mobilinternet, multimédiás lehetőségek és térképalkalmazások fontos szerepet töltenek be az okostelefon-tulajdonosok életében. Egy finn kutató szerint a készülékükkel eltöltött idő 40 százalékát teszik ki, s ez a szám a jövőben csak emelkedni fog.

Hannu T. Verkasalo április 17-én védte meg a témakörnek szentelt doktori disszertációját a Helsinki Műszaki Egyetemen. Az okostelefóniát elemző első olyan akadémiai publikációt, amelyben a szerző szélesebb felhasználói csoportokat vizsgált. Az adatsorok több felmérésből álltak össze: 1260 finn előfizető szokásait vizsgálták többéves felmérésben, évente két-három hónapon keresztül. Verkasalo érdekes következtetéseket vont le.

okos1

A felhasználók 90 százaléka azt akarja, hogy készüléke számítógépes funkciókkal rendelkezzen – ha lehet, minél többel. A mobilinternet, a multimédia és a térképalkalmazások egyre inkább háttérbe szorítják az olyan alapfunkciókat, mint a telefonálás, rövid üzenetek írása, olvasása. Az új alkalmazások potenciális használata minden bizonnyal növekedő tendenciát fog mutatni. Érdekes módon, az okostelefonjukkal mobil emailezőknek csak 30 százaléka emailezik máskülönben. Ez a szám MMS-ek esetén 70, mobilinternet-böngészésnél 72. A számok arról is árulkodnak, hogy egyelőre elég nagy a szándék és a tényleges használat közötti eltérés.

Mindenesetre egyértelműnek tűnik, hogy az okostelefonok által nyújtott lehetőségek közül a böngészés, a még annál is gyorsabban terjedő multimédiás alkalmazások és üzenetküldés a legnépszerűbbek. Ugyanakkor a vezeték nélküli fájlmegosztás, az azonnali üzenetküldés vagy az IP-alapú telefonálás kevésbé vonzóak.

A mobilszolgáltatások használata rendkívül koncentrált. A felhasználók top 25 százaléka generálja a hangalapú alkalmazások 51, a netes böngészés 87, az emailek 100, a kamerahasználat 69 százalékát. Egy humoros aspektus: fényképész hajlamaikat elsősorban hétvégi éjszakákon élik ki a júzerek. Az új lehetőségekkel azonban leggyakrabban azért élnek, hogy – funkcionális igénybevétel helyett – valamivel elüssék az időt.

okos2

Verkasalo jövőprognózisa: a készülékekhez kapcsolódó szenzorok segítségével adaptív felhasználói felületek hozhatók létre, teret hódítanak a kontextus- és viselkedésalapú hirdetések, a közösségi média interaktív, valósidejű alkalmazásai, a mozgásokat és eseményeket előrejelző szolgáltatások.