Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Olcsóbb iPhone jöhet

2009.04.30. 14:00 Módosítva: 2009-04-30 14:01:32
A legújabb hírek szerint az egyik nagy amerikai mobilszolgáltatóval, a Verizonnal készít közös mobilt és tabletet az Apple. A pletykán kívül sok bizonyíték nincs, ráadásul észérvek sem támasztják alá a két készülék létezését.

Két dolgot érdemes tudni az Apple-ről. Az egyik, hogy a pletykákból él. A vállalat meglehetősen keveset költ reklámra, de folyton szivárogtat, hogy fenntartsa az érdeklődést. A híreket aztán a lapok, blogok, evangelisták szolgai módon meg is írják, ami ingyen van. A másik fontos információ, hogy a pletykák kétharmada utóbb tévedésnek bizonyul, és azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem maga az Apple áll a félrevezető információk mögött. A módszernek hála úgy is beszélnek a cégről, hogy valódi fejlesztés csak elvétve akad az ötletek mögött.

iplite

Éppen ezért amikor arról olvasunk, hogy új, kisebb tudású iPhone, meg Apple tablet jön, akkor érdemes fenntartással kezelni az információkat, dacára annak, hogy mindkét terméknek lenne helye a piacon.

A hírt most a Business Week írta meg, a lap szerint az Apple a Verizonnal közösen tervez piacra dobni egy két új kütyüt. Mindennek némiképp ellentmond, hogy a közelmúltban épp a Microsofttal keverték gyanúba a Verizont, és azt állították a hírforrások, hogy a két vállalat közös mobiltelefon fejlesztésébe fogott, Ezt a pletykát azonban utóbb tagadja Redmond, újra megnyílt tehát az út egy Apple-Verizon-mobil előtt. Már elméleti síkon.

A Business Week szerint az új mobilt nyugodtan nevezzük iPhone Lite-nak, mert az ismert készülék butított verziójára lehet számítani. A telefon várhatóan kisebb lesz, olcsóbb és kevesebbet tud majd, mint az aktuális modell, mindez azonban még pletykának sem új: a különböző oldalak már tavaly nyár óta suttognak a készülékről, amit hol micrónak, hol nanónak, újabban meg Lite-nak neveznek.

Kérdés, hogy lenne-e piaca egy ilyen készüléknek. Az elemzők többsége szerint egyértelműen nem. A képességeket nem lehetne hova csökkenteni, 2009-ben 3G vagy wifi nélkül csak nehezen lehetne eladni egy mobilt, ráadásul az Apple egész termékpalettája a plusz funkciókra és nem az alacsony árra épít. Különösen nehéz elképzelni, hogy a mobilpiacon akarna egy középkategóriás készülékkel piacot szerezni a cég, pont az üzleti modell miatt: az App Store alapkoncepcióját kéne megváltoztatni, hogy butább és okosabb telefonra letölthető alkalmazásokra osszák az online alkalmazásboltot.

tablet2

A másik pletyka a tabletről szól. Ez a hír kéz a kézben jár az Apple netbookról szóló információkkal, utóbbiról már számtalanszor írtak a lapok, aztán a téma ismerői többnyire elmagyarázták, miért nem lesz ilyen: a kaliforniai cég nem tudna belemenni egy árversenybe, és egy Atom processzorral, béna grafikus gyorsítóval és apró billentyűzettel szerelt laptop nem is tudná hozni azokat a normákat, amiket az Apple minden konfigurációjától elvár. Sokan erre úgy érveltek, hogy az Apple netbook valójában egy tablet lesz, egy érintőképernyős modell, aminél már nem okozna gondot az 10 colos méret, hiszen nem lenne rajta billentyűzet, és árversenybe sem kéne bocsátkoznia, hiszen alig lenne konkurense.

A Business Week szerint pont ilyesmire készül a Verizon és az Apple, a készülék valóban tízcolos lenne, lejátszaná a zenéket és a videókat, képeket nézegethetnék rajta, és beépített wifi-kapcsolatának hála böngészés mellett még mobilozásra is alkalmas lenne. Csak elég hülyén nézne ki, ahogy a fülünkhöz emeljük.

Más kérdés, hogy amikor az Apple vezetőségét egy olcsó, apró, érintőképernyős készülékről kérdezték, mindig ugyanaz volt a válasz: a cég már most is gyárt ilyen terméket, iPhone-nak hívják, tessék azt megvenni. Arról nem is beszélve, hogy ha valóban wifin lehetne mobilozni a kütyüvel, akkor felmerül a kérdés, hogy mégis mihez kezdene vele egy olyan mobilszolgáltató, mint a Verizon.

Elképzelhető tehát, hogy valóban két új kütyüvel áll elő az Apple, de jelen pillanatban csekély az esély arra, hogy ezek a Verizonnal közösen fejlesztett mobilok és tabletek lesznek. Viszont az Apple megint kapott egy rakás cikket ingyen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?