Filléres kütyü a Palm Pré

2009.05.04. 07:46
Bár a reklámköltségekről például fogalma sincs az iSupplinak, az elemzőcég azt állítja, hogy elég jól be tudja lőni a Palm Pre előállítási költségét. A mobil nem kerül sokba, persze a vásárlóknak azért majd többet kell fizetniük a 35 ezer forintos gyártási költségnél.

Valószínűleg kevés mobilt vártak még annyira, mint a Palm Prét. Nemcsak képességei miatt érdekes a kütyü, hanem mert azt ígéri, hogy képes lesz lenyomni az iPhone-t. Voltak persze már korábban is trónkövetelők, amikről már a premier előtt kiderült, hogy esélytelenek. A legtöbb HTC a Windows Mobile miatt csúszik el, a T-Mobile G1 operációs rendszere, az Android meg izgalmas ugyan, maga a hardver viszont elszomorítóan csúnya.

palm pre 0204

A Pre dizájnja azonban elsőrangú, processzora az egyik legerősebb, amit csak mobilba pakolni lehet, arról nem is beszélve, hogy spéci operációs rendszert, webOS-t kap, ami elvileg az összes lehetséges pontos csatlakozik az internethez. Lehet majd jó kis adatforgalomra számítani, ami persze a célközönség hazájában, az Egyesült Államokban nem probléma, hiszen ott általában nincs korlátja a letöltésnek.

Sokan aggódtak amiatt, hogy egy merőben új telefont milyen áron tud majd értékesíteni a mélyrepülésbe kezdett Palm, aminek nincsenek olyan tartalékai, mint az Apple-nek, nem teheti meg, hogy veszteségesen árulja a telefont. Az iSuppli szerint azonban nem kell nagyon megszenvedni az árképzéssel, mert a mobil gyártása egyáltalán nem kerül sokba. Egészen pontosan 170 dolcsi, 37 ezer forintos ár jön ki, ha összeadunk minden megszerezhető adatot..

Bár az iSuppli általában részletekbe menően tárgyalja, hogy melyik alkatrészhez milyen áron jut hozzá a gyártó, most csak a végösszeget kaptuk meg. Kár, mert sokakat például érdekelne, hogy az iPhone-ban használt processzornál legalább kétszer gyorsabb, de annál kevesebbet fogyasztó Cortex A8-as csip mennyibe kerül, erről azonban semmilyen adatot nem kapunk. Az egyetlen infó a legdrágább alkatrésszel, a kijelzővel kapcsolatos, az elemzőcég szerint ez 39,5 dollárjába kerül a Palmnak.

palm-pre-1

Az viszont szokatlan, hogy az iSuppli igyekezett minden költséget beleszámolni az árba, és a 170 dollárban benne van a hardver, a gyártás, a szoftver költsége, sőt, még a nehezen megfogható szellemi munka ára is. Mindezt egy iparági példák alapján felállított modellnek hála tudták kiszámolni, állítja a cég sajtóközleménye.

Tina Teng, az iSuppli elemzője szerint egyébként a Pre meglepő hasonlatosságokat mutat az iPhone-nal. "Ugyanúgy több ujjat érzékelő kijelzőt használnak, és az innovatív webOS is sokban emlékeztet a Mac OS X-re, ami egyébként meglepő is lehet a márka legelszántabb vásárlóinak, az üzletembereknek: az új modell jóval szélesebb közönséget vesz célba" - mondta a szakértő.

Az iSupplinak hála az sem titok többé, hogy a 3,1 colos kijelzővel, 3 megapixeles kamerával, 8 gigabájtos háttértárral, wifivel szerelt 3G-kompatibilis készülék alkatrészei 138 dollárba kerülnek, a gyártásra, vagyis összeszerelésre körülbelül 9,5 dollár megy el, míg a szoftver licencelésére 22,5 dollárt költ a Sprint Nextel, a vállalat, akinek a Palm kiadta a gyártást. Mindezért cserébe a Sprint 200 dollárt kér majd a mobilért, de jár neki valamennyi részesedés azok után az előfizetők után is, akik újak lesznek a mobilszolgáltatónál, és csak azért váltanak, hogy hozzájussanak a Préhez.  • Tippek
  • Csok