Elstartolt a kommunista mobilnet

2009.05.28. 12:20 Módosítva: 2009.05.28. 12:21
Működik a 3G Észak-Koreában: 20 ezer szerencsés állampolgár mobiltelefon segítségével felcsatlakozhat a hálózatra, pontosabban az egyetlen engedélyezett weblapra.

Meglehetősen felszínes mobilinternet-szolgáltatást indított el Észak-Korea a napokban: a szerencsés állampolgárok mobilkészülékük segítségével felcsatlakozhatnak a világhálóra, és megtekinthetik az egyetlen létező weblapot, amelyet az állam számukra engedélyezett. Jelenleg hozzávetőlegesen 20 ezren élhetik át a vezeték nélküli böngészés élményét, ugyanis nagyjából ennyi mobilkészülék van forgalomban a távol-keleti kommunista vezetésű országban, írta meg az ITcafé.

A mobilhálózatot egyébként úgy tervezték meg, hogy a helyi lakosok ne tudjanak kapcsolatot létesíteni a külvilággal, viszont az Észak-Koreába látogató csekély számú külföldinek lehetősége legyen más országokba is hívást kezdeményezni, illetve onnan hívást fogadni.

A szigorú állami felügyelet alatt álló weboldalra látogatók – legalábbis a hagyományos módon megjelenítve a portált – elsősorban kormányzati híreket olvashatnak, de tájékozódhatnak művészeti kérdésekben, megtekinthetik az éppen aktuális ajánlott irodalmat, belehallgathatnak néhány helyi nótába, sőt online társaloghatnak a hasonlóan szerencsés állampolgárokkal.

Az viszont egyelőre nem tisztázott, vajon az utóbb felsorolt szolgáltatások a weblap mobiltelefonnal is elérhetőek lesznek-e. Azt sem tudni, a vörös 3G működik-e a fővároson, Phenjanon kívül az ország más területein is.

A kommunista rezsim tavaly decemberben indította útjára első komolyan vehető mobiltelefonos hálózatát, a korábban használatos rendszert 2004-ben hivatalos indoklás nélkül megszüntették.  • Hírek
  • Csok