Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A Vodafone megvenné a T-Mobile UK-t

2009.06.29. 15:20 Módosítva: 2009.06.29. 15:22
Ha megvalósul az üzlet, akkor négyszereplőssé válik a brit mobilpiac.

A Vodafone vezetői azt fontolgatják, hogy felvásárolják a T-Mobile brit üzletágát – írta meg az ITcafé. Amennyiben igaznak bizonyulnak a híresztelések, akkor az óriáscég létrejöttével jelentősen átrendeződne az ország mobilpiac.

Jelentős szereplő lenne

A bevételeket tekintve a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának tekinthető Vodafone a spanyol Telefónica (27 százalék) után Nagy-Britanniában a második (25 százalék), és a 4,4–6 milliárd euró piaci értékű T-Mobile UK csak a negyedik (15 százalék), lemaradva az Orange (22 százalék) mögött, de megelőzve a 3 nevű társaságot (8 százalék).

Ha az akvizíciós tervekről szóló híresztelések igaznak bizonyulnak, akkor a Vodafone komoly előnyre tenne szert, és meglehetősen nagy az esélye annak, hogy a versenyhatóságok esetleg nem engedélyezik a tranzakciót.

Igaz viszont az is, hogy ha a Vodafone 40 százalékos részesedéssel rendelkezne, akkor alakulna ki egy olyan helyzet, amilyen például Franciaországban vagy Olaszországban, ugyanis az Egyesült Királyság az egyetlen nemzeti piac Európában, ahol öt szolgáltató működik, és emiatt mindegyikük régóta panaszkodik, mivel a kíméletlen árverseny jelentősen csökkenti a cégek profitját.

Az érintett vállalatok egyelőre nem kívánták kommentálni az értesülést, de a Financial Times belső forrásokból úgy tudja, hogy a Vodafone-nál most azt mérlegelik, hogy a felvásárlás vagy a vegyes vállalat alakítása lenne célszerűbb megoldás.