Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

2010-től egységesek lesznek a mobiltöltők Európában

2009.06.30. 10:20 Módosítva: 2009.06.30. 11:15
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy világ vezető mobiltelefon-gyártói megegyeztek abban, hogy támogatják EU törekvését, ami az egységes telefontöltők bevezetését szorgalmazza.

A gyártók és operátorok világszövetsége, a Group Special Mobile Association 17 legfontosabb tagja (köztük a Nokia, az LG, a Samsung, a Sony Ericsson, az AT&T) februárban jelentette be, hogy elindítanak egy kezdeményezést, melynek célja, hogy 2012-re egységes, az Open Mobile Terminal Platform által szabványnak választott micro USB telefontöltőt lehessen minden készüléknél használni. Akkor a nagy gyártók sorából még hiányzott az Apple, ám a mostani bejelentés szerint már ők is támogatják a szabványosítási törekvést.

Az EU tíz nagy gyártóval állapodott meg, ezek biztosítják az Európában forgalmazott mobiltelefonok 90 százalékát. Bár közülük többen is gyártanak micro USB porttal ellátott készülékeket, arra nem vállaltak eddig garanciát, hogy ezek kompatibilisek legyenek más gyártók töltőivel is - írta meg az IT Cafe.

Már a jövő évtől megkezdik az új, egységes töltő fogadására képes telefonok forgalmazását, és végre elindulhat az a folyamat, aminek következtében jelentősen csökkenhet az e-szemét mennyisége, hiszen nem kell majd minden új telefonhoz új töltőt is vásárolni. Európában jelenleg körülbelül 400 millió mobiltelefon található, és évente nagyjából 185 millió új készüléket vesznek.

Az univerzális töltő szabvánnyá tétele csak az adattovábbításra is alkalmas telefonokat érinti (amelyek csatlakoztathatók PC-hez is), a csak hívásra és sms-küldésre képeseket nem. Az okosabb készülékek aránya a piacon 2010-re várhatóan ötven százalékra nő. A bizottság úgy becsüli, hogy a régi telefonokat az emberek három-négy éven belül lecserélik, és addigra már minden telefonhoz az új, egységes töltőt fogják használni.