Behívja a feltört iPhone-okat a T-Mobile

2009.08.07. 14:08 Módosítva: 2009.08.07. 15:13
Néhány feltört iPhone túlterhelte a T-Mobile rendszerét, ezért a szolgáltató behívta ezeket a készülékeket, hogy új szoftvert tegyen rájuk. A frissítés a törés végét is jelenti egyben.

Több fórumon is olvasni lehetett az elmúlt napokban arról, hogy a magyar T-Mobile bekéretett néhány hazai iPhone-t vizsgálatra. A hírek szerint a szolgáltató valamilyen zavart talált a rendszerben, és ezt akarta kiiktatni a mobilok ellenőrzésével.

Jailbreakelt mobilok

A hozzászólásokból kiderült, hogy elsősorban feltört mobilokat érinti a visszahívás (bár van, aki tiszta OS-t használ, mégis behívták), függetlenül attól, hogy azokat a T-Mobile-tól vette-e a tulajdonosuk, vagy inkább külföldről szerezte be.

Megkerestük a szolgáltató sajtóosztályát, ahonnan megtudtuk, hogy valóban behívtak pár mobilt javítani, de hozzátették, hogy nem az iPhone-ra utaztak, a véletlen hozta úgy, hogy csak az Apple mobiljait érinti a hiba.

A T-Mobile-nál az utóbbi hetekben lettek csak figyelmesek a rendszer túlterhelését eredményező hibajelenségre. A hibás kapcsolatteremtési kísérletek révén a hálózat jelzésátviteli terhelése néhol a százszorosára növekedett. Bizonyos készülékek megállás nélkül, rendkívül sűrűn próbálkoztak felvenni a kapcsolatot az adatátviteli rendszerekkel, ezért előfordul, hogy az érintett bázisállomás néhány száz sikeres kapcsolatfelvétel mellett több tízezer sikertelent is regisztrált, ami jelentősen rontotta a hálózat működését.

A szolgáltató vizsgálata kimutatta, hogy minden esetben iPhone-ok voltak felelősek a jelenségért, a T-Mobile-nál használt több tízezer Apple-mobilból körülbelül százötven okozta a problémát. Bár teljes bizonyossággal kijelenteni nem lehet, feltételezhető, hogy ezeknek a telefonoknak az operációs rendszerébe valamilyen módon beavatkoztak, és ez okozta a kommunikációs problémát.

Van más módszer is

A sajtóosztály elmondta, hogy : a T-Mobile az Általános Szerződési Feltételeknek megfelelően megtehetné, hogy ilyen esetben letiltja a mobilt, ehelyett inkább behívták a felhasználókat, hogy megjavítsák az iPhone-okat. Megjavítsák, azaz új operációs rendszereket rakjanak rájuk, ami a törés végét is jelenti egyben.

Az Apple készülékét két módon lehet törni: az egyik módszer arra jó, hogy a kaliforniai cég online boltját megkerülve is lehessen programokat vásárolni a mobilra. Az Apple ugyanis magához láncolja a készüléket, megszabja, hogy milyen jellegű alkalmazásokat lehet fejleszteni rá. Az első két iPhone-nal például nem lehetett videót rögzíteni, az anyacég nem is engedett be olyan programot az App Store-ba, amivel ezt a tiltást ki lehetett volna játszani, a törés után viszont a Icy-ból vagy a Cydiából (a két illegális boltból) telepíteni lehetett a megfelelő alkalmazást.

A másik törés a szolgáltatótól függetleníti a készüléket: a legtöbb országban csak kártyafüggő iPhone-okat forgalmaznak, de erre a problémára is van szoftveres megoldás.

iPod Touch lesz belőle

Jelenleg még nem egyértelmű, hogy melyik okozza a hibát, az viszont biztos, hogy az új szoftver felpakolása után mindkét törés elveszik. Egyesek csak a korábban használt, nem App Store-ból letöltött alkalmazásaikat vesztik majd el, míg mások a szolgáltatófüggetlenségnek vehetnek búcsút, ami már kellemetlenebb. Sok olyan tulajdonos lehet ugyanis Magyarországon, aki jóhiszeműen, gyárilag kártyafüggetlennek hitt iPhone-t vásárolt külföldről, miközben ezeket a mobilokat a vásárlás után törték fel szoftveresen. Ők az új operációs rendszer felpakolása után nem tudják majd, csak az eredeti hálózatban használni a mobilt. Ez a szolgáltató viszont lehet az amerikai AT&T, vagy valamelyik európai ország mobilcége, a magyar SIM-kártyával biztosan nem működik majd együtt az iPhone.

Információink szerint a T-Mobile a szoftver felrakásán kívül nem tervez lépéseket tenni a feltört iPhone-okoat használó júzerekkel szemben, azonban ha a kijavított telefon szoftverét megint módosítják, és azok megint túlterhelik a rendszert, a szolgáltató egyéb eszközöket is bevethet a problémás mobil kiiktatására.  • Tippek
  • Csok