Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Térkép készül a betolakodó mobilszolgáltatókról

2008.03.12. 16:46
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) térképet készít azokról a főként határ menti országrészekről, amelyeken a felhasználók készüléke már a szomszédos ország mobil szolgáltatójánaka jelét veszi, és emiatt nagy a veszélye a szándékolatlan mobil roamingnak.

A határ mentén, de még magyar területen tartózkodó felhasználók készülékei gyakran a szomszédos ország mobilhálózatára csatlakoznak, és ha nem figyelnek oda, a telefonhívásokért jóval magasabb árat kell fizetniük. Az NHH térképe abban segít majd eligazodni, hogy hol találhatók ezek a területek. A tájékoztató még ebben a félévben elkészül, és az NHH webodalán lesz elérhető.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője február elején azt mondta, hogy a határokon átnyúló szolgáltatás nem annyira az ott élőknek, inkább a ritkán odalátogatóknak, a turistáknak okoz gondot. Természetesen a jelenség nemcsak a magyar oldalon észlelhető, hiszen a nemzetközi szerződések szerint a szolgáltatók 15-15 kilométert lóghatnak át a szomszédos ország területére. Aki határvidékre tart, annak érdemes kézi vezérlésre állítania a hálózatválasztást.

A tavaly nyáron életbe lépett európai roaming-rendeletnek hála az Európai Unió országaiban jelentősen csökkent mind a roaming-hívások kezdeményezésének, mind fogadásának kiskereskedelmi ára. Az Európai Bizottság javaslata alapján a roaming-hívások indítása legfeljebb nettó 0,49 euróba, fogadása pedig legfeljebb 0,24 euróba kerülhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!