Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Térkép készül a betolakodó mobilszolgáltatókról

2008.03.12. 16:46
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) térképet készít azokról a főként határ menti országrészekről, amelyeken a felhasználók készüléke már a szomszédos ország mobil szolgáltatójánaka jelét veszi, és emiatt nagy a veszélye a szándékolatlan mobil roamingnak.

A határ mentén, de még magyar területen tartózkodó felhasználók készülékei gyakran a szomszédos ország mobilhálózatára csatlakoznak, és ha nem figyelnek oda, a telefonhívásokért jóval magasabb árat kell fizetniük. Az NHH térképe abban segít majd eligazodni, hogy hol találhatók ezek a területek. A tájékoztató még ebben a félévben elkészül, és az NHH webodalán lesz elérhető.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője február elején azt mondta, hogy a határokon átnyúló szolgáltatás nem annyira az ott élőknek, inkább a ritkán odalátogatóknak, a turistáknak okoz gondot. Természetesen a jelenség nemcsak a magyar oldalon észlelhető, hiszen a nemzetközi szerződések szerint a szolgáltatók 15-15 kilométert lóghatnak át a szomszédos ország területére. Aki határvidékre tart, annak érdemes kézi vezérlésre állítania a hálózatválasztást.

A tavaly nyáron életbe lépett európai roaming-rendeletnek hála az Európai Unió országaiban jelentősen csökkent mind a roaming-hívások kezdeményezésének, mind fogadásának kiskereskedelmi ára. Az Európai Bizottság javaslata alapján a roaming-hívások indítása legfeljebb nettó 0,49 euróba, fogadása pedig legfeljebb 0,24 euróba kerülhet.