Árpád
-2 °C
4 °C

3G bemutató Budapesten

2002.02.11. 19:08
Megérkezett Magyarországra, így Stumpf István és Sík Zoltán után az Index tudósítója is kipróbálhatta az Ericsson harmadik generációs mobilkommunikációs technológiájával felszerelt, világjáró minibuszát: ehhez a gyártónak egy UMTS-bázisállomást kellett üzembe helyeznie, amely Óbudaszerte kísérleti lefedettséget biztosít. Az Ericsson reményei szerint az UMTS-licenszek még az idén gazdára találnak Magyarországon is.
3G, UMTS, WCDMA - a generációváltást ígérő mobilkommunikáció újabb és újabb, lassan követhetetlenné váló rövidítései, amelyekkel a GSM utáni korszakra utalnak a bennfentesek.

Ez a korszak tavaly, az egész tech szektort magával rántó dotkomcsőd után borzasztóan távolinak tűnt, és bár az európai államok többségében - még a dőlés előtt - csillagászati áron keltek el az UMTS-frekvenciasávok, a csehek kudarca után a magyar állam már tendert sem hirdetett. A harmadik generációs mobilszolgáltatások piacra léptetése Európában is késlekedik, ám Japán és az Egyesült Államok bizonyos részein már élesben működnek a nagy sávszélességű mobil adatátvitelt lehetővé tévő hálózatok.

Szabványverseny

Ami a technológiát illeti, az európai és japán szolgáltatók a WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access), vagyis szélessávú, kódosztásos, többszörös elérésű rendszert választották, amit az UMTS (Universal Mobile Telecommunications System, vagyis egyetemes mobiltávközlési rendszer), és a japán ARIB 3G szabványok írnak le. A WCDMA technológiát a 3G szolgáltatásra optimalizálták, és a 2 GHz-es frekvenciatartományt szánták neki, ahol egyetlen 5 MHz szélességű csatornában másodpercenként akár 2 megabit is átvihető.

Az amerikai szolgáltatók az ettől némileg eltérő CDMA-2000 technológiát választották, ami - a GSM eltérő kiépítéséhez hasonlóan - kompatibilitási problémákhoz vezethet az európai és a tengerentúli hálózatok között. A szélessávú mobil szabványok sokfélesége miatt (játszik még a TDMA és az EDGE is) a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) kialakította az IMT-2000-es szabványt, hogy világszerte egységes 3G-szabványrendszert hozzon létre.

Mobil internet

Ami a felhasználó szempontjából mindebből érdekes, hogy mennyivel nyújt majd többet a 3G a már megszokott mobilszolgáltatásoknál: míg a GSM elsősorban hangátvitelről szól, a 3G a vezetékesen már elérhető adatátviteli szolgáltatásokat teszi mobillá. Az óbudai tesztkörút során az Ericsson a videokonferenciát és az internetelérést demonstrálta, és további alkalmazások széles skáláját ígéri az új platformra.

A helyspecifikus szolgáltatások messzemenően kiaknázzák majd hogy a rendszer pontosan tudja, fizikailag hol tartózkodik a mobilos, a mobil fizetési rendszerek a hitelkártya alternatívájává válnak, az SMS-t pedig felváltja a (mozgó)képes-hangos MMS (mobil multimédia üzenet). Ehhez persze új készülékek is kellenek, ami olyan igényt generál, amire a telefongyártóknak égető szüksége lesz a GSM-penetrációs plafon elérése után.

Tolják a szekeret

Az Ericsson - amelynek több mint 100 elfogadott, és további 200 benyújtott szabadalma van a WCDMA területén - a maga részéről mindent megtesz ennek az igénynek a megteremtéséért és kiszolgálásáért egyaránt: mindezidáig világszerte több mint 40 hálózatüzemeltető részére szállított WCDMA-rendszereket. 2001 decemberében a japán J-Phone és a spanyolországi Vodafone között Ericsson rendszeren jött létre az első nemzetközi 3G roaming hívás, az első kereskedelmi forgalomban is kapható 3G-mobilkészülékeket pedig 2003 első felére ígéri a SonyEriccsson mobiltelefongyártó vegyesvállalat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?