Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

3G bemutató Budapesten

2002.02.11. 19:08
Megérkezett Magyarországra, így Stumpf István és Sík Zoltán után az Index tudósítója is kipróbálhatta az Ericsson harmadik generációs mobilkommunikációs technológiájával felszerelt, világjáró minibuszát: ehhez a gyártónak egy UMTS-bázisállomást kellett üzembe helyeznie, amely Óbudaszerte kísérleti lefedettséget biztosít. Az Ericsson reményei szerint az UMTS-licenszek még az idén gazdára találnak Magyarországon is.
3G, UMTS, WCDMA - a generációváltást ígérő mobilkommunikáció újabb és újabb, lassan követhetetlenné váló rövidítései, amelyekkel a GSM utáni korszakra utalnak a bennfentesek.

Ez a korszak tavaly, az egész tech szektort magával rántó dotkomcsőd után borzasztóan távolinak tűnt, és bár az európai államok többségében - még a dőlés előtt - csillagászati áron keltek el az UMTS-frekvenciasávok, a csehek kudarca után a magyar állam már tendert sem hirdetett. A harmadik generációs mobilszolgáltatások piacra léptetése Európában is késlekedik, ám Japán és az Egyesült Államok bizonyos részein már élesben működnek a nagy sávszélességű mobil adatátvitelt lehetővé tévő hálózatok.

Szabványverseny

Ami a technológiát illeti, az európai és japán szolgáltatók a WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access), vagyis szélessávú, kódosztásos, többszörös elérésű rendszert választották, amit az UMTS (Universal Mobile Telecommunications System, vagyis egyetemes mobiltávközlési rendszer), és a japán ARIB 3G szabványok írnak le. A WCDMA technológiát a 3G szolgáltatásra optimalizálták, és a 2 GHz-es frekvenciatartományt szánták neki, ahol egyetlen 5 MHz szélességű csatornában másodpercenként akár 2 megabit is átvihető.

Az amerikai szolgáltatók az ettől némileg eltérő CDMA-2000 technológiát választották, ami - a GSM eltérő kiépítéséhez hasonlóan - kompatibilitási problémákhoz vezethet az európai és a tengerentúli hálózatok között. A szélessávú mobil szabványok sokfélesége miatt (játszik még a TDMA és az EDGE is) a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) kialakította az IMT-2000-es szabványt, hogy világszerte egységes 3G-szabványrendszert hozzon létre.

Mobil internet

Ami a felhasználó szempontjából mindebből érdekes, hogy mennyivel nyújt majd többet a 3G a már megszokott mobilszolgáltatásoknál: míg a GSM elsősorban hangátvitelről szól, a 3G a vezetékesen már elérhető adatátviteli szolgáltatásokat teszi mobillá. Az óbudai tesztkörút során az Ericsson a videokonferenciát és az internetelérést demonstrálta, és további alkalmazások széles skáláját ígéri az új platformra.

A helyspecifikus szolgáltatások messzemenően kiaknázzák majd hogy a rendszer pontosan tudja, fizikailag hol tartózkodik a mobilos, a mobil fizetési rendszerek a hitelkártya alternatívájává válnak, az SMS-t pedig felváltja a (mozgó)képes-hangos MMS (mobil multimédia üzenet). Ehhez persze új készülékek is kellenek, ami olyan igényt generál, amire a telefongyártóknak égető szüksége lesz a GSM-penetrációs plafon elérése után.

Tolják a szekeret

Az Ericsson - amelynek több mint 100 elfogadott, és további 200 benyújtott szabadalma van a WCDMA területén - a maga részéről mindent megtesz ennek az igénynek a megteremtéséért és kiszolgálásáért egyaránt: mindezidáig világszerte több mint 40 hálózatüzemeltető részére szállított WCDMA-rendszereket. 2001 decemberében a japán J-Phone és a spanyolországi Vodafone között Ericsson rendszeren jött létre az első nemzetközi 3G roaming hívás, az első kereskedelmi forgalomban is kapható 3G-mobilkészülékeket pedig 2003 első felére ígéri a SonyEriccsson mobiltelefongyártó vegyesvállalat.