Auguszta
-3 °C
2 °C

Olcsóbb lesz a 3G

2007.06.27. 09:10
Több ember férne hozzá a harmadik generációs mobilhálózatokhoz, ha a 900 megahertzes frekvenciatartományon is lehetne szolgáltatást nyújtani - ezt most a 2G, azaz a GSM foglalja el. Elkészült a GSM szövetség által támogatott olcsó 3G-s mobil is.

Hazánkban is piacra dobja az LG a KU250 3G-mobilt, amelyet a világ tizenkét legnagyobb mobilszolgáltatóját tömörítő GSM Association konzorcium pályázatára készített el a dél-koreai gyártó. A GSMA ezzel az olcsó készülékkel szeretné szélesebb körben elérhetővé tenni a harmadik generációs szolgáltatásokat.

A KU250 mindegyik 3G-technológia alapszintű megoldását tartalmazza, tehát nem érdemes műholdas navigációt vagy tíz megapixeles kamerát keresni benne. De így is alkalmas videoklipek és zenék letöltésére, microSD memóriakártyával bővíthető, és zenehallgatás közben is lehet hívásokat fogadni vagy kezdeményezni. A videotelefonálás lehetőségét természetesen nem tudták kihagyni. A zenelejátszó mp3, aac és wma formátumú fájlokat is kezel, és a fájlokat usb-kapcsolaton lehet átmásolni a mobilra.

A GSMA még egy fontos lépést tett a 3G terjedése érdekében: hétfői közleményében arra szólította fel a nemzeti szabályozó hatóságokat, hogy nyissák meg a 900 megahertzes frekvenciatartományt a 3G előtt. Ennek azért van nagy jelentősége, mert az alacsonyabb frekvencián a szolgáltatók olcsóbban bővíthetik hálózatukat, és a 3G a ritkábban lakott területeken is megjelenhet. A GSMA becslése szerint ezzel Európában, Ázsiában és Afrikában háromszázmillió új felhasználóhoz jutna el a 3G a következő öt évben.


3G mindenkinek

Jelenleg a 900 megahertzes tartományt mezei GSM mobilszolgáltatásra használják, a 3G szolgáltatások 2100 megahertzes frekvenciasávon működnek. Stewart Anderton az Ovum Consulting elemzője szerint 900 megahertzen ügyelni kell arra, hogy a 3G ne zavarja a meglévő GSM szolgáltatásokat.

Nincs hardver

A GSMA egyébként azért hozakodott elő a bejelentéssel, mert Finnországban az Elisa már elindította a 3G szolgáltatást 900 megahertzen, és néhány fejlettebb országban - Svájcban, Franciaországban és Új Zélandon - a hatóságok megkezdték a 900 megahertzes 3G engedélyezési folyamatát. Egyetlen hátulütője van a 900 megahertzes szolgáltatásnak: kevés hardver kezeli. Bár hálózati eszközök már vannak, a készülékgyártók még nem mutattak be elég 900 megahertzen működő 3G-mobilt - a piacvezető Nokia is csak szeptemberben dobja piacra az első ilyen készülékét.