Ábrahám
17 °C
29 °C

A 3G mégiscsak kaszálni fog

2003.11.05. 09:40
Kemények maradnak a piaci feltételek a távközlési iparban a közeljövőben, de a harmadik generációs rendszerek telepítése hosszabb távon optimizmusra ad okot, véli a Nokia Networks elnök asszonya.
Nehéz időszak vár a következő néhány évben is a távközlési ágazat cégeire, de a hosszabb távú kilátások pozitívak, összegezte véleményét a Financial Timesnak nyilatkozva Sari Baldauf, a Nokia Networks elnöke. A hálózati eszközök értékesítése idén euróban számolva 15 százalékkal esik az elmúlt évhez képest, jövőre stagnálni fog és ezen a területen nem is ígér gyors gyógyulást az elnök asszony. Ugyanakkor a következő generációs (3G) mobilhálózatokra való átállás sokkal pozitívabb képet mutat, mint akár csak fél évvel ezelőtt, amikor heves viták folytak a technológia jövőjéről. Ennek vége: a szolgáltatók egymás után jelentik be, hogy elindítják 3G-s projektjeiket, egyesek még az idén, mások a jövő év első felében.

Több tényező is indokolja, miért lehetünk optimistábbak a 3G-vel kapcsolatban, mint akár néhány hónappal ezelőtt - mondja Sari Baldauf. Az egyik, hogy számos operátor túljutott pénzügyi problémáin és képes lett arra, hogy beruházásokat hajtson végre. A másik, hogy a 3G-s hálózatok a korábbinál rugalmasabbá és stabilabbá váltak. A harmadik, hogy az egész mobilágazat sokkal inkább fogyasztóvezérelt ma, mint korábban, amikor a technológiai változások szabták meg az újdonságok bevezetésének ütemét. Végül a negyedik az, hogy egyre több olyan tartalom jelenik meg, amelyek szolgáltatása erős technikai platformot igényel.

Nehéz az átállás

Maradt persze megoldandó feladat is bőven. Az 2G-s és a 3G-s hálózatok közötti együttműködés biztosítása külön figyelmet érdemel. Ugyanez a helyzet az egyik technológiával nyújtott szolgáltatások áttételével a másikra. Végül ott a mobiltelefonok problémája. Nem valószínű, hogy a GSM-felhasználók szívesen átlépnek a GPRS-alapú (2,5G-s) hálózatokra vagy a W-CDMA-ra (3G-re), ha emiatt újra a mobiltávközlés hőskorából ismert nagy, nehézkes, ormótlan telefonokat kell használniuk.

A probléma gyökerét a következő ellentmondással lehetne érzékeltetni - mondja a cégvezető. Egyfelől rendelkezünk egy érett technológiával, amelyet alapvetően beszédátvitelre találtak ki, és amelynek növekedési lehetőségei a legtöbb piacon kimerültek (ez alól kivétel a fejlődő világ országainak egy része). Másfelől megjelent az adatátvitelen alapuló, zenei és más ígéretes szórakoztatási lehetőségeket hordozó új megoldás, amely viszont kiforratlan. A helyzet gyökeresen különbözik a kilencvenes évek elejének szituációjától, amikor a mobiltávközlés áttért az analóg technológiáról a digitálisra. Akkor nem sok mobilfelhasználó élt a világon, 1991-ben 17 millióan voltak. Most 1,2 milliárd mobilost kell átcsábítani valami újra úgy, hogy ezek hozzászoktak egy jó minőségű, kiszámítható szolgáltatáshoz, és ennek megfelelően igen magasak az elvárásaik.

Melyik szabvány a nyerő?

Ami a Nokia által is támogatott W-CDMA standardot illeti a CDMA2000-rel szemben, a finn világcég menedzsmentje arra számít, hogy az előbbié lesz a 3G-s piac 80 százaléka, míg az utóbbi kénytelen lesz beérni a maradék 20 százalékkal. A W-CDMA ugyanis egy nyílt technikai környezet, amelyre minden operátor könnyen fejleszthet saját alkalmazásokat. Ezzel szemben egy CDMA2000-alapú szolgáltatást csak olyan rendszerekre lehet ráültetni, amelyek teljesen megfelelnek egymásnak (ami nem jellemző az iparág operátoraira). Az előbbi szabvány lassabban indult útjára, de könnyebben fog elterjedni; egy hólabdához hasonlóan fejlődik, amely a felületének növekedésével egyre gyorsuló ütemben válik egyre nagyobbá.

Lévén a világ legnépesebb országa, nem mindegy, hogyan alakul a helyzet Kínában. A Nokia szerint a W-CDMA jó esélyekkel indul e piac meghódítására, ám vélhetően osztoznia kell a szolgáltatásban a TD-SCDMA nevű, a Siemens és az állami tulajdonban lévő kínai Datang által támogatott szabvánnyal. Szakértők ez utóbbit az előbbi jó kiegészítőjének tartják a legforgalmasabb helyeken. Kérdés, hogy a W-CDMA-t vagy a CDMA2000 Evolutiont választja-e a China Unicom, az ország óriásszolgáltatója.

Vannak még gondok

A Nokia a W-CDMA-piac harminc százalékát akarja megszerezni, de ha ez nem sikerül, akkor is piacvezető akar lenni ebben a szegmensben. E szabványon alapuló rendszerük kereskedelmi forgalmazását már megkezdték, eddig húsz megrendelést szereztek. Baldauf elismeri, hogy az év elején voltak gondjaik a hongkongi Hutchison nagy-britanniai rendszerének telepítésénél - alapvetően szoftverrel kapcsolatos gondokról volt szó, amelyek a sűrűn lakott, nagy forgalmú térségekben jelentkeztek -, de ezeket mára megoldották - tette hozzá.