Szilvia
5 °C
16 °C

A 3G mégiscsak kaszálni fog

2003.11.05. 09:40
Kemények maradnak a piaci feltételek a távközlési iparban a közeljövőben, de a harmadik generációs rendszerek telepítése hosszabb távon optimizmusra ad okot, véli a Nokia Networks elnök asszonya.
Nehéz időszak vár a következő néhány évben is a távközlési ágazat cégeire, de a hosszabb távú kilátások pozitívak, összegezte véleményét a Financial Timesnak nyilatkozva Sari Baldauf, a Nokia Networks elnöke. A hálózati eszközök értékesítése idén euróban számolva 15 százalékkal esik az elmúlt évhez képest, jövőre stagnálni fog és ezen a területen nem is ígér gyors gyógyulást az elnök asszony. Ugyanakkor a következő generációs (3G) mobilhálózatokra való átállás sokkal pozitívabb képet mutat, mint akár csak fél évvel ezelőtt, amikor heves viták folytak a technológia jövőjéről. Ennek vége: a szolgáltatók egymás után jelentik be, hogy elindítják 3G-s projektjeiket, egyesek még az idén, mások a jövő év első felében.

Több tényező is indokolja, miért lehetünk optimistábbak a 3G-vel kapcsolatban, mint akár néhány hónappal ezelőtt - mondja Sari Baldauf. Az egyik, hogy számos operátor túljutott pénzügyi problémáin és képes lett arra, hogy beruházásokat hajtson végre. A másik, hogy a 3G-s hálózatok a korábbinál rugalmasabbá és stabilabbá váltak. A harmadik, hogy az egész mobilágazat sokkal inkább fogyasztóvezérelt ma, mint korábban, amikor a technológiai változások szabták meg az újdonságok bevezetésének ütemét. Végül a negyedik az, hogy egyre több olyan tartalom jelenik meg, amelyek szolgáltatása erős technikai platformot igényel.

Nehéz az átállás

Maradt persze megoldandó feladat is bőven. Az 2G-s és a 3G-s hálózatok közötti együttműködés biztosítása külön figyelmet érdemel. Ugyanez a helyzet az egyik technológiával nyújtott szolgáltatások áttételével a másikra. Végül ott a mobiltelefonok problémája. Nem valószínű, hogy a GSM-felhasználók szívesen átlépnek a GPRS-alapú (2,5G-s) hálózatokra vagy a W-CDMA-ra (3G-re), ha emiatt újra a mobiltávközlés hőskorából ismert nagy, nehézkes, ormótlan telefonokat kell használniuk.

A probléma gyökerét a következő ellentmondással lehetne érzékeltetni - mondja a cégvezető. Egyfelől rendelkezünk egy érett technológiával, amelyet alapvetően beszédátvitelre találtak ki, és amelynek növekedési lehetőségei a legtöbb piacon kimerültek (ez alól kivétel a fejlődő világ országainak egy része). Másfelől megjelent az adatátvitelen alapuló, zenei és más ígéretes szórakoztatási lehetőségeket hordozó új megoldás, amely viszont kiforratlan. A helyzet gyökeresen különbözik a kilencvenes évek elejének szituációjától, amikor a mobiltávközlés áttért az analóg technológiáról a digitálisra. Akkor nem sok mobilfelhasználó élt a világon, 1991-ben 17 millióan voltak. Most 1,2 milliárd mobilost kell átcsábítani valami újra úgy, hogy ezek hozzászoktak egy jó minőségű, kiszámítható szolgáltatáshoz, és ennek megfelelően igen magasak az elvárásaik.

Melyik szabvány a nyerő?

Ami a Nokia által is támogatott W-CDMA standardot illeti a CDMA2000-rel szemben, a finn világcég menedzsmentje arra számít, hogy az előbbié lesz a 3G-s piac 80 százaléka, míg az utóbbi kénytelen lesz beérni a maradék 20 százalékkal. A W-CDMA ugyanis egy nyílt technikai környezet, amelyre minden operátor könnyen fejleszthet saját alkalmazásokat. Ezzel szemben egy CDMA2000-alapú szolgáltatást csak olyan rendszerekre lehet ráültetni, amelyek teljesen megfelelnek egymásnak (ami nem jellemző az iparág operátoraira). Az előbbi szabvány lassabban indult útjára, de könnyebben fog elterjedni; egy hólabdához hasonlóan fejlődik, amely a felületének növekedésével egyre gyorsuló ütemben válik egyre nagyobbá.

Lévén a világ legnépesebb országa, nem mindegy, hogyan alakul a helyzet Kínában. A Nokia szerint a W-CDMA jó esélyekkel indul e piac meghódítására, ám vélhetően osztoznia kell a szolgáltatásban a TD-SCDMA nevű, a Siemens és az állami tulajdonban lévő kínai Datang által támogatott szabvánnyal. Szakértők ez utóbbit az előbbi jó kiegészítőjének tartják a legforgalmasabb helyeken. Kérdés, hogy a W-CDMA-t vagy a CDMA2000 Evolutiont választja-e a China Unicom, az ország óriásszolgáltatója.

Vannak még gondok

A Nokia a W-CDMA-piac harminc százalékát akarja megszerezni, de ha ez nem sikerül, akkor is piacvezető akar lenni ebben a szegmensben. E szabványon alapuló rendszerük kereskedelmi forgalmazását már megkezdték, eddig húsz megrendelést szereztek. Baldauf elismeri, hogy az év elején voltak gondjaik a hongkongi Hutchison nagy-britanniai rendszerének telepítésénél - alapvetően szoftverrel kapcsolatos gondokról volt szó, amelyek a sűrűn lakott, nagy forgalmú térségekben jelentkeztek -, de ezeket mára megoldották - tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?