Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Teljes leépítés az osztrák 3G Mobile-nél

2002.03.12. 16:50
Bizonytalan a Telefonica Moviles osztrák leányvállalata, a harmadik generációs mobilszolgáltatásra készülő 3GMobile sorsa. A pte hírügynökségnek a cég belső köreiből származó információi szerint az osztrák UMTS licenceket birtokló vállalatnál radikális leépítések várhatóak.
A jelenlegi 60 munkatárs közül alig néhányan maradnak alkalmazásban, a többieket április 15-ig elbocsátják. A pte információi szerint lefújják a GPRS rendszer, vagyis a mobiltelefonon jelenleg elérhető leggyorsabb internetes kapcsolat tervezett beindítását.

Visszaadhatják UMTS-licenceiket

A 3Gmobile által 2000. novemberében 117 millió euróért megszerzett UMTS licencek sorsáról még nem lehet biztosat tudni. Különböző források szerint a spanyol Telefonica konszern azt mérlegeli, hogy a licencet visszaadják, vagy más formában harmadik félnek értékesítik.

Marie Therese Paul, a 3G Mobile szóvivője a pte megkeresésére próbálta elvenni a helyzet élét. Elmondása szerint a GPRS és az UTMS tevékenységek folytatásáról szóló döntést csak április 8-án hozzák meg. A 3G Mobile-nek már többször halálhírét költötték - emlékeztetett a szóvivő.

A munkatársak dönthetnek a távozásról

A legújabb fejlemények nyomán természetesen a vállalat szóvivője sem cáfolta a kialakult helyzetet. Egy irodát mindenképpen megtart a 3G Mobile. Az elbizonytalanodott munkatársak szabad választásuk szerint távozhatnak vagy maradnak a cégnél. Ha valóban le kell húzniuk a rolót, a idejében meg fogják tenni a megfelelő lépéseket - nyilatkozta Marie Therese Paul

A munkaerő lehetséges leépítésről a havi rendszerességgel sorra kerülő, tegnap megtartott vállalati gyűlés után több, egymástól független forrásból értesült a pte. Az ausztriai drasztikus lépések a Telefonica nemzetközi stratégiájának részét képezhetik.

Lejárt a cégvásárlások ideje

A hétvégén Cesar Alierta, a Telefonica elnöke az El Pais napilapnak azt mondta, hogy a látványos cégvásárlások és összeolvadások ideje lejárt. Most takarékossági és szerves növekedési pályára kell beállnia a távközlési óriásnak. A Telefonica elnökének drága UTMS licencek iránti étvágya alighanem elmúlt. Elmondása szerint a cége nem fog indulni a francia UMTS licencek pályázatán. Ahogy számukra Ausztria és Svájc is kevésbé fontos piacnak számít.

A pte rendelkezésére álló információk szerint nem csak az osztrák GPRS üzletet jegelik, de Svájcban is lefújják a 2,5 generációs mobilrendszer startját. A néhány héttel ezelőtt hivatalát elfoglaló Kurt Lüscher, mint egy személyben osztrák és svájci CEO, egyszerre gondozhatja ezután a spanyol távközlési óriás két problémás leányvállalatát.