Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Teljes leépítés az osztrák 3G Mobile-nél

2002.03.12. 16:50
Bizonytalan a Telefonica Moviles osztrák leányvállalata, a harmadik generációs mobilszolgáltatásra készülő 3GMobile sorsa. A pte hírügynökségnek a cég belső köreiből származó információi szerint az osztrák UMTS licenceket birtokló vállalatnál radikális leépítések várhatóak.
A jelenlegi 60 munkatárs közül alig néhányan maradnak alkalmazásban, a többieket április 15-ig elbocsátják. A pte információi szerint lefújják a GPRS rendszer, vagyis a mobiltelefonon jelenleg elérhető leggyorsabb internetes kapcsolat tervezett beindítását.

Visszaadhatják UMTS-licenceiket

A 3Gmobile által 2000. novemberében 117 millió euróért megszerzett UMTS licencek sorsáról még nem lehet biztosat tudni. Különböző források szerint a spanyol Telefonica konszern azt mérlegeli, hogy a licencet visszaadják, vagy más formában harmadik félnek értékesítik.

Marie Therese Paul, a 3G Mobile szóvivője a pte megkeresésére próbálta elvenni a helyzet élét. Elmondása szerint a GPRS és az UTMS tevékenységek folytatásáról szóló döntést csak április 8-án hozzák meg. A 3G Mobile-nek már többször halálhírét költötték - emlékeztetett a szóvivő.

A munkatársak dönthetnek a távozásról

A legújabb fejlemények nyomán természetesen a vállalat szóvivője sem cáfolta a kialakult helyzetet. Egy irodát mindenképpen megtart a 3G Mobile. Az elbizonytalanodott munkatársak szabad választásuk szerint távozhatnak vagy maradnak a cégnél. Ha valóban le kell húzniuk a rolót, a idejében meg fogják tenni a megfelelő lépéseket - nyilatkozta Marie Therese Paul

A munkaerő lehetséges leépítésről a havi rendszerességgel sorra kerülő, tegnap megtartott vállalati gyűlés után több, egymástól független forrásból értesült a pte. Az ausztriai drasztikus lépések a Telefonica nemzetközi stratégiájának részét képezhetik.

Lejárt a cégvásárlások ideje

A hétvégén Cesar Alierta, a Telefonica elnöke az El Pais napilapnak azt mondta, hogy a látványos cégvásárlások és összeolvadások ideje lejárt. Most takarékossági és szerves növekedési pályára kell beállnia a távközlési óriásnak. A Telefonica elnökének drága UTMS licencek iránti étvágya alighanem elmúlt. Elmondása szerint a cége nem fog indulni a francia UMTS licencek pályázatán. Ahogy számukra Ausztria és Svájc is kevésbé fontos piacnak számít.

A pte rendelkezésére álló információk szerint nem csak az osztrák GPRS üzletet jegelik, de Svájcban is lefújják a 2,5 generációs mobilrendszer startját. A néhány héttel ezelőtt hivatalát elfoglaló Kurt Lüscher, mint egy személyben osztrák és svájci CEO, egyszerre gondozhatja ezután a spanyol távközlési óriás két problémás leányvállalatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?