Nem lesznek meg időben a 3G-s mobilkészülékek

2002.03.08. 10:47
Nem lesznek készen a rendszerek tervezett indulására a harmadik generációs (3G) mobiltávközlési hálózatokon használható zsebtelefonok, mivel fejlesztésük során rendkívüli nehézségekkel kell megküzdeniük a mérnököknek. Annak ellenére, hogy az első készülékek már idén piacra kerülhetnek, szakértők szerint 2004-ig kell várni a kiforrott típusokra.
Az európai mobiltelefon-szolgáltatóknak azzal kell számolniuk, hogy hiába fejezik be 12-18 hónap múlva harmadik generációs hálózataik igen-igen költséges kiépítését, nem lesznek készen addigra a 3G-s zsebtelefonok - írja a Business Week. A készülékek, amelyeket a felhasználók végül megvásárolhatnak, sokkal egyszerűbbek lesznek az elektronikai szakvásárokon bemutatott mintadaraboknál, s ma még az is probléma, hogy a prototípusok nem képesek egymással kommunikálni.

Nagytudású készülékekre van szükség

A bajok gyökere az, hogy a harmadik generációs kézi telefonok a legbonyolultabb fogyasztói elektronikai termékek, melyeket az elektronikai ipar valaha gyártott. Még felsorolni is hosszú, mi mindent kell tudniuk. Mindenekelőtt ötvözniük kell az asztali számítógépek által kínált alkalmazások gazdagságát a mobiltelefonok rugalmasságával. Eközben legkevesebb három rádiófrekvencián (GSM 900, 1800, UMTS) kell működniük és képesnek kell lenniük arra, hogy miközben gazdájuk mondjuk egy képet vagy egy horoszkópot tölt le, folyamatosan beszélgetni is tudjon rajtuk.

Nem lehetnek drágák

Mindezt mozgás közben kell tenniük, úgy, hogy egyik bázisállomásról a másikra kapcsolnak át, és annak sem szabad zavart okoznia, hogy különböző szolgáltatókhoz tartozó tulajdonosaik eltérő hálózatra csatlakoznak. Rendkívül hibatűrőnek kell lenniük, minthogy - szemben a vezetékes hálózatok egymilliárd bitenként jelentkező hibáival - a mobilrendszereknél átlag minden száz bit információra esik egy torzulás. Kicsinek, könnyen kezelhetőnek kell maradniuk és egy akkumulátortöltéssel napokon át készen kell állniuk feladataik ellátására. Végül, de nem utolsósorban, nem lehetnek drágák.

Iparági szövetségek

A kihívás akkora, hogy az iparág legnagyobbjai szövetségre léptek egymással a fejlesztések felgyorsítására. A Nokia, amely korábban határozottan úgy foglalt állást, hogy egyedül indul a 3G-s piacért folyó versenyben, összefogott az ágazat legnagyobb szolgáltatójával, a japán NTT DoCoMóval. A felek nemrégen jelentették be, hogy nyílt architektúrát dolgoznak ki a mobilinternet alapjául - ami mellesleg összeütközésbe kerülhet a Microsoft azon szándékával, hogy Windows operációs rendszerének speciális változatát tegye a mobilinternet alapprogramjává.

Az Ericsson AB 1993 óta fejleszt 3G-s telefonokat Lundban található laborjában, ám a fogyasztói igények gyors változása miatt eddig minden évben újra kellett kezdenie a munkát. Egy évtizede a vevők még megelégedtek volna egy kézi komputer méretű eszközzel, míg ma már nem tesznek ilyen engedményeket: azt várják, hogy egy mobiltelefonnal lehessen e-mailezni, egy Palm vagy egy Pocket PC tudásának megfelelő alkalmazásokat futtatni, mindezt könnyen, dizájnos készülékkel, megfizethető áron.

Az első telefonok ára ezer dollár lesz

Mindezek nyomán Kramran Kordi, a cambridge-i UbiNetics Ltd. 3G-s üzleti megoldásokért felelős vezetője úgy véli, az első telefonok ára nem lesz alacsonyabb ezer dollárnál. Szakértők szerint legkevesebb három évnek kell eltelnie addig, mire az újfajta készülékek első néhány generációjának gyakorlati kipróbálása során kiderül, melyek azok a legfontosabb alkalmazások, amelyek kezelését e berendezéseknek mindenképpen tudniuk kell, és sikerül ezt a tudást tömeggyártásban előállítható készülékekbe passzírozni. Ez az alapfeltétele annak, hogy a telefonárak radikálisan csökkenjenek.

Három év alatt érik be a piac

A folyamat várhatóan azzal jár majd, hogy eleinte csak specializált berendezések jelennek meg, például a gyerekek, fiatalok telefonjai nem tudják majd ellátni az üzletembereket érdeklő adatfeldolgozó funkciókat, viszont fejlett üzenetküldő, zeneletöltő, videojáték-kezelő képességekkel fognak rendelkezni. Kordi is arra számít, hogy 2004-re jöhet el a piac viszonylagos érettségének ideje: akkor éves szinten 30 millió 3G-s telefont vesznek majd az emberek, ami 8 százaléka az idei évre várt zsebtelefon-eladásoknak szerte a világon.  • Hírek
  • Támogatások