Auguszta
-4 °C
2 °C

Olcsóbb és gyorsabb mobilozást ígér az Ericsson

2003.11.20. 10:26
Videótelefonálás, élő meccsközvetítések és szélessávú zeneletöltés lesz azokban a harmadik generációs telefonokban, amelyek hamarosan elárasztják Európát. Jan Uddenfeldt, az Ericsson konszern alelnöke és fejlesztési főigazgatója szerint megállíthatatlanul terjed a 3G, és jövőre már ötmillió európai előfizetője lesz.

A vezetékes távközlési hálózatokon csak mostanában kezd népszerűvé válni a szélessáv. Ön szerint érzékelhető komoly igény a szélessávú mobil internetelérésre?

Azokon a piacokon, ahol már megjelent a 3G (például Japánban és Olaszországban) nagyon népszerű, ugyanis a zenei videók mellett sportesemények beszámolói és hírek is letölthetőek. Olaszországban az előfizetők körülbelül óránként töltenek le egy filmet. Szerintem az emberek szeretik zsebben tartani ezeket a szolgáltatásokat.

Önnek van egyáltalán ideje a videók megnézésére? Hiszen ha éppen nincs az otthoni vagy a munkahelyi számítógépe előtt, akkor valószínűleg vezet, az utcán sétál, más emberekkel találkozik, tehát nem tud állandóan a mobiltelefon képernyőjére figyelni.

Jan Uddenfeldt
Az embernek erre mindig van fölösleges öt perce. Én például a leveleimet letölthetem a telefonomra, ami roppant kényelmes, ha éppen külföldre repülök - mint például most is. A 3G szolgáltatások segítségével pedig már ugyanazokat a szolgáltatásokat kaphatom meg, mint a számítógépemen. Vannak, akik szeretik magukkal cipelni a számítógépet, de a szélessávú internetezéshez ebben az esetben is szükségük van egy olyan mobiltelefonra vagy PC-kártyára, amely a harmadik generációs hálózatra kapcsolódik. Az emberek utazás közben is szeretnek szórakozni, és a tenyérszámítógépükön ugyanazokat a tartalmakat akarják elérni, mint az otthoni számítógépükön.

Nem lesz mindez túl drága? Azokban az országokban, ahol már elindultak a harmadik generációs hálózatok, mekkora az árkülönbség a GSM és a 3G előfizetések között?

A 3G előfizetés feleannyiba, vagy talán harmadannyiba kerül, mint egy GSM-előfizetés, ráadásul ezért a pénzért körülbelül 380 kilobit/másodperces adatátviteli sebességet kaphatsz, míg a GSM nagyjából 30 kilobit/másodperces sebességet nyújt. Egyébként is hatalmas az árverseny a piacon.

Az előfizetés átalánydíjas, vagy a letöltés alapján fizetnek az ügyfelek? A tartalomszolgáltatás is benne van az árban?

Az ügyfelek előre összeállított csomagokat vásárolnak, amelyekben benne van a szabott idejű beszélgetés és a szabott mennyiségű videóletöltés is. Svédországban például 50 amerikai dollárnak megfelelő összegért [körülbelül tizenegyezer forint] három-négyszáz percnyi beszélgetést, hatvanpercnyi videóletöltést, ötven MMS-t és száz SMS-t adnak az előfizetőknek. Ez az ár magába foglal körülbelül 10-20 dollár értékű videótartalmat is, de keret túllépésekor természetesen ki kell fizetni a többletköltséget. Szerintem Európában is a csomagalapú számlázás fog elterjedni.

Az emberek az üzleti hasznossága, vagy inkább a multimédiás tartalmak miatt vásárolnak 3G-t?

Az indulásnál elsősorban a fogyasztók érdeklődtek iránta, de már egyre több a vállalati ügyfél. A GPRS-rendszereknél még fennállt az a probléma, hogy a tűzfalak miatt nem tudtunk kapcsolatot létesíteni a nyilvános GSM-hálózatok és a belső vállalati hálózatok között, de ez lassan megoldódik, és egyre több üzleti felhasználóra lehet számítani. A készülékemre már tűzfalakon keresztül is letölthetem a leveleimet, amire egy évvel ezelőtt még nem volt lehetőségem. Én nagyon várom már, hogy 3G-alapú készülékre válthassak. Most ugyanis csak rövid üzeneteket töltök le, mert egy kétszáz kilobájtos csatolt fájl letöltése túlságosan sok időt vesz igénybe. A 3G hálózaton ez nem problémás, és a készülékeknek elég nagy memóriával rendelkeznek a fájlok tárolásához.

Ön szerint Európában mikor fog elterjedni a 3G?

Jelenleg körülbelül kétmillió 3G-előfizető [WCDMA] van világszerte, de jövőre ez a szám tízmillióra nő, és ennek a fele európai lesz. Kilenc hónappal ezelőtt még gyakorlatilag nem voltak előfizetők, most pedig már kétmillióan vannak, tehát kezd beindulni a dolog. Európában eddig alig volt választék a készülékek terén, de hamarosan ez is változni fog, mert a SonyEricsson, a Nokia és a távol-keleti gyártók is új telefonokat dobnak piacra.