Bonifác
10 °C
16 °C

Két cég indult a 450 MHz-ért

2008.11.28. 16:00
Az októberben meghirdetett mobiltenderre öt cég nyújtotta be az ajánlatát. A Nemzeti Hírközlési Hatóság pénteki közleménye szerint gyér az érdeklődés a 450 MHz iránt.

Tizenegy cég vette meg az októberben kiírt mobilfrekvencia-tender pályázati anyagát, és öt pályázat már megérkezett a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz. A 450Mhz-es frekvenciára két cég, a 26GHz-es csomagok közül a „D” jelűre egy, az „E” jelűre pedig két cég adott be pályázati anyagot.

A hatóság egyelőre nem árulja el a pályázók nevét, mert először nyilvántartásba veszi a dokumentumokat, és megvizsgálja, hogy azok megfelelnek-e a formai követelményeknek. Várhatóan jövő hét elején hirdetik ki a névsort, de korábban felmerült, hogy a Mobile Wireless Broadband Hungary, a TVNetwork, a GTS és az Antenna Hungária esélyes az indulásra.

A GTS Datanet a megkeresésünkre nem árulta el, hogy beadták-e a pályázatukat. A cég nemrég stratégiát váltott, és a lakossági helyett az üzleti szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt, ám ez nem kizáró ok. Szakértőktől úgy tudjuk, hogy a 450 MHz - azon túl, hogy könnyen lehet rajta vidéken lakossági mobilinternet szolgáltatást nyújtani - ipari-nagyvállalati célokra is alkalmas. A Mobile Wireless Broadband egyelőre nem szeretne nyilatkozni, ők sem árulták el, hogy beadták-e pályázatukat.

Nyílt pálya

A pályázati kiírás szerint a 450MHz-es pályázaton nem vehetnek részt a jelenlegi mobilszolgáltatók és a velük egy cégcsoportba tartozó vállalkozások; közvetett, vagy közvetlen magyar állami tulajdonban lévő vállalatok, illetve olyan szolgáltatók, akik 3,5GHz-es frekvenciahasznosítási jogosultsággal rendelkeznek. A „D” csomagra bárki pályázhatott, az „E”-re pedig a jelenleg piacon lévő három mobilszolgáltató kivételével bárki.

Az NHH által meghirdetett frekvenciacsomagok közül négynek, a GSM/UMTS mobilszolgáltató piacralépését lehetővé tevő „A” frekvenciacsomagnak, valamint az attól elválaszthatatlan 26GHz-es „C”, „F” és a „G” csomagok pályázati anyagát december 12-én kell leadni.