Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Másfél megabites az új mobilhálózat

2004.02.09. 15:25
Bár még a harmadik generációs mobilhálózatok elterjedésére is várnunk kell, az amerikai Nextel azonban már a negyedik generációs technológiával kísérletezik, amelynek másfél megabit/másodperc az átlagos adatátviteli sebessége.
A Nextel Communications múlt héten bejelentette, hogy februárban Raleigh-Durhamben elindítja a biztonságos és nagysebességű kísérleti hálózatát, amelyen a felhasználók átlagosan másodpercenként másfél megabitnyi adatot tölthetnek le, de a sebesség időnként akár három megabitre is felkúszhat. A programban elsősorban a Nextel vállalati ügyfelei vesznek részt, így többek között a Cisco, az IBM és a Nortel Networks munkatársai próbálhatják ki a negyedik generációs hálózatot.

A távközlési cég nemrégiben jelentette be, hogy a jelenlegi iDEN hálózatán elvégzett szoftverfrissítéssel bevezeti a WiDEN technológiát, amely jelentősen megnöveli az adatátviteli sebességet. A hamarosan elinduló kísérlet a Flarion Technologies IP-alapú Flash-OFDM rendszerén alapul, a felhasználók azonban nem mobilokkal, hanem laptopokkal, asztali számítógépekkel és tenyérgépekkel érhetik el a hálózatot.

Jobb, mint a Wi-Fi

A tervek szerint a kísérlet legalább hat hónapig fog tartani, és 2004-ben nem befolyásolja a Nextel üzleti eredményét. A résztvevők ugyanakkor sokat nyernek, hiszen a 4G szolgáltatás nem köti őket kábelekkel az irodájukhoz, illetve a felhasználónak nem kell a Wi-Fi elérési pontok közelében maradniuk. Ráadásul az internetes protokoll segítségével a résztvevők könnyen kapcsolódhatnak a központi adatbázisokhoz, ahonnan akár alkalmazásokat is letölthetnek.