Gyula
7 °C
20 °C

Telefon valódi internettel

2004.01.15. 21:18
A trükkös fekete-fehér színkombináció jól leplezi a Nokia 6600 oldalsó kitüremkedéseit, a finn gyártó mégsem nevezhető szemfényvesztőnek: a készülékben valódi operációs rendszer és internetböngésző lapul. A gombok szokatlan elrendezése viszont ujjbántalmakat okozhat, és a készülék burkolatának épségét is veszélyezteti.
A Nokia formatervezői csak hosszas kísérletezés után tudtak olyan készüléket alkotni, amely egyszerre rendelkezik nagy kijelzővel, használható gombokkal és fejlett operációs rendszerrel, mégsem fél téglányi méretű, mint a 7650-es. Bár a Nokia 6600 valóban az előbb említett készülék továbbfejlesztett változata, merészség lenne azt állítani, hogy a gyártó csupán a kopottas műanyag burkolatot cserélte le.

Tekintse meg képeinket!
A készülék gombjainak kivilágítása és ellenállása éppen megfelelő, a szokatlan elrendezéssel azonban voltak gondjaink. A hagyományos mobiltelefonokon szocializálódott ujjaink hiába keresték a hívásindító és leállító gombokat a kijelző alatt, a piros és zöld gombok ugyanis a készülék két oldalsó sávjára kerültek. Hüvelykujjunk két hét használat után sem tudta feldolgozni azt a traumát, amit a kijelző alatti tér kihasználatlansága okozott, és a menürendszerben való navigálás során is rendszeresen megpróbálta behorpasztani a kemény műanyag felületet. Percek alatt kiderítettük, hogy a középső fekete "botkormány" néhány perc használat után csúszóssá válik, ezért játékra és hosszas navigálásra teljesen alkalmatlan.

A Nokia 6600 hardverének egyik legjobban sikerült része a nagy és fényes kijelző, amely hatvanötezer színt és 176x208 képpontot tud megjeleníteni. A menürendszer szép és átlátható, ráadásul már nemcsak a hátteret tudtuk kicserélni; újabb témák letöltésével az egész kezelőfelület - a színek, a háttérképek és az ikonok - kinézetét megváltoztathattuk.

Nem játék

A multimédiás készülék beépített digitális kamerájával ugyanúgy lehet képeket és filmeket készíteni, mint elődjeinél; a képek felbontása 640x480, a filmeké 176x144 képpont lehet. A hasonlóság sajnos azt is jelenti, hogy a videók még mindig csak néhány másodperc hosszúak lehetnek, peig a készülék 6 megabájtos alapmemóriájában félórás videók is elférnének. Az általunk tesztelt készülékben 32 megabájtos MMC memóriakártya volt.

Pici internet

Bluetooth, IrDA, GPRS, HSCSD, SMTP, POP3, IMAP4, xHTML, SMS és MMS - a támogatott kommunikációs szabványok listája minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a Nokia 6600 jól kommunikál.

Klikk a képre!
A beépített xHTML-böngészőn valódi weboldalakat tudtunk megtekinteni, de arra is rájöttünk, hogy ezt a funkciót csak nagyon körültekintően szabad használni, mert a hatalmas méretű portálok letöltése óriási adatforgalmat generáln, és a végeredmény úgysem lesz tökéletes. Ezekkel a szájtokkal nem is érdemes kínlódni, de a tenyérszámítógépre tervezett oldalak minősége a parányi kijelzőn is élvezhető volt.

A Nokia 6600 bebizonyította számunkra, hogy a Bluetooth nem hiányozhat egyetlen telefonból sem, és a rádiós technológiának hamarosan át kell vennie a körülményesen használható infravörös kapcsolat helyét. Bluetooth segítségével szinkronizáltuk telefonunkat a számítógéppel, és a mobil nagyszerűen bevált Bluetooth-GPRS modemként, amit az iPAQ tenyérszámítógépünkkel tudtunk a legjobban kihasználni: körülbelül fél órán át folyamatosan csevegtünk ICQ-n, de a néhány tucat kilobájtos adatforgalom alig növelte meg telefonszámlánkat.

A készüléket a Pannon GSM-nél 94 900 forintért, a Vodafone-nál 99 990 forintért, a Westelnél pedig 109 900 forintért árulják, előfizetéssel.