Valér
4 °C
8 °C

Megérkezett a finn munkatárs

2005.04.11. 11:55
Azért jó a harmadik generációs hálózat, amit egyszerűen csak háromgének hívunk, mert azon már lehet lehet videotelefonálni. Hazai lefedettség híján azonban telefonos segítséget kellett kérnünk, és végül a Pannon GSM közreműködésével a norvég Telenor 3G hálózatán tölthettünk le dolgokat a Nokia 6630 tesztmobilra. Az audiovizuális kommunikáció végül elmaradt.

Műszer nélkül is megállapítottuk, hogy a mezei gprs-elérésnél sokkal gyorsabb a háromgé, a népszerű Worms nevű játék mobilváltozata például fél másodperc alatt a készülék memóriájában landolt. Az online videolejátszást norvég híradóval teszteltük, amiről elmondhatjuk, hogy egy kukkot sem értettünk, viszont jól szólt, egyszer sem akadozott, és nem volt elmosódott, mint azok a fizetős tartalmak, amelyeket a hazai edge hálózaton töltöttünk le ugyanezzel a készülékkel.

A Nokia 6630-as persze alkalmas a videotelefonálásra, illetve van benne ilyen menüpont, de a finnek elkövettek egy apró tervezési bakit: a kamera a kijelzővel átellenes oldalra került, így beszélgetés közben legfeljebb a környezetünkről küldhetünk filmes tudósítást. Aki inkább a saját arcát szeretné mutogatni, plusz pénzért vehet magának egy asztali bölcsőt, amin már jó irányba néz a kamera. Vagy lehet próbálkozni zsebtükörrel.

Fenékre hízott

A készülék nem sokkal nagyobb, mint a Nokia bármelyik másik okostelefonja, csupán az alsó része gömbölyded kissé, ezeket a meghökkentő formákat és a furcsa kitüremkedéseket azonban már megszoktuk az északi dizájnerektől. A műanyag burkolat ellenállónak tűnik, a memóriakártya nyílását kis ajtócska védi, a kamera optikája azonban meglehetősen fedetlen, ezért könnyen karcolódhat.

Ránézésre nehéz megkülönböztetni a Nokia okostelefonjait, de az első gombnyomások azonnal megmutatják a 6630 erejét, a kütyüben ugyanis kétszázhúsz megahertzes processzor ketyeg, tíz megabájtos memóriával, ezért érezhetően gyors. Öt évvel ezelőtt még a számítógépeink is lassabbak voltak.

Munkamobil

Nokia munkatársai különféle reklámanyagokkal próbáltak meggyőzni minket arról, hogy ez a készülék munkavégzésre is alkalmas, de erre magunktól is rájöttünk. Emaileztünk, böngésztünk, és végül minden adatunkat lementhettük a számítógépre gyors usb 2.0 kábelen. Kiegészítőként még bluetooth csatlakozós billentyűzetet is vehetnek a telefonhoz azok, akik nem szívesen járnak laptoppal, de van mit jegyzetelniük.

A Nokia 6630 1,3 megapixeles kamerájával olyan képeket készítettünk, amelyek az újságban is megjelentek, a videofelvevőt pedig diktafonnak használtuk, ugyanis a fejlesztők valamiért egy percben korlátozták a hangjegyzetek hosszát, ami szerintünk teljesen értelmetlen, ha a videofelvétel negyven perces is lehet.

A készülék akkumulátora háromgés letöltések mellett majdnem egy napot kibírt, ami nem túl sok, de magyar szolgáltatók csak elvétve kínálnak olyan tartalmat, amiket érdemes letölteni, tehát emiatt egyelőre nem kell aggódnunk. A Pannon GSM két éves hűségnyilatkozattal 114 ezer forintért, a T-Mobile webshop 120 ezerért adja a készüléket, a Dr. Mobil online boltjában azonban 95 ezer forintért is megvehető a kártyafüggetlen változat.