Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Fapados acélmobil

2005.06.24. 11:59
A fontos beosztásban dolgozók valamilyen okostelefont vagy kommunikátort használnak, a fontoskodók meg dizájntelefont. Nekik készült a negyedmillió forintos Nokia 8800.

Már a rúzstelefonnal bebizonyította a Nokia, hogy nem mindenki vágyik használható mobilra: vannak, akik csak egy furcsa anyagokból összerakott vagy extravagáns formájú készüléket akarnak. Nekik készült a levélformájú 7600, a lekerekített aljú 3650, meg a valamivel használhatóbb dizájnkütyük is, mint például a 7260, 7270 meg a 7610. Ezekben a modellekben persze túlteng a plasztik, amitől kínai fröccsöntvénynek tűnnek - az igazán exkluzív modellekbenl a fém dominál.

Gépzsír

Kattintson a képre!
Kattintson a képre!
Az elképesztően vékony Motorola V3 is alumíniumból van, és talán már a topmenedzseri öltönyzsebek fontos tartozéka. Most a finnek próbálják meghódítani ugyanezeket a zsebeket. A Nokia 8800 presztízstelefon borítása lézerrel kivágott, többszörösen polírozott svédacél, amin ugyanúgy megcsillan a napfény, mint Kojak izzadt fején. Nagy felbontású, 208x208 pixeles kijelzőjét karcolhatatlan üveg fedi, még műanyag alkatrészei sem gyatra fröccsöntvényből, hanem speciális műgyantából vannak, amiből általában drága sebészeti eszközöket készítenek. Legalábbis a Nokia ezzel fényezi magát.

Ráálltam, földhöz vágtam, de a terheléses próbát simán túlélte a Nokia. A sok acél miatt a 8800 apró méretéhez képest elég nehéz, és az akkumulátorok is kisebbek, mint a többi modellben - nem is bírják sokáig. A dobozban szerencsére két akksit találtam, amik nemcsak a készülékbe rakva, hanem a töltőállvánnyal is feltölthetőek. Apró tervezési hiba, hogy a készülék hátlapját szinte lehetetlen levenni, ami megakadályozza a gyors elemcserét.

Rákattanás

A készülék kinyitása a Zippo öngyújtók jellegzetes kattanását juttatta eszembe, percekig elmélyülten nyitogattam és csukogattam a mobilt, hogy még többször hallhassam, amint a golyóscsapágyon gördülő részek egy tompa kattanással a helyükre kerülnek. A mobil gombjai szépek, de még egy rövid szöveges üzenetet is kínszenvedés rajtuk bepötyögni, az irányítógombokkal meg csak mellélőni tudtam, annyira parányiak. A kijelző alatti választógombok jelenlétéről is rendszeresen elfeledkeztem, mert teljesen egybeolvadnak a középső recés izével. Ez sok bosszúságot okozott, mivel az alatta lévő gomb mindig kilép a főmenübe.

Bár a háromdimenziós ikonokat büszkén emlegeti a Nokia a leírásaiban, azok sokkal szebbek is lehetnének. A játékok közül a golf egész jó, a sakk semmi különös, az autóversenyzős pedig a C64-hangulatot idézte fel bennem az elmaradott grafikájával.

Van képe


Kattintson a képre!
A mobilt azért felszerelték, például van benne rádió, java, xhtml-böngésző, pop3-, smtp- és imap4-szabványokat támogató levelező, bluetooth, meg hatvannégy megabájtos belső memória, de a Nokia 8800 szoftvere legfeljebb középkategóriás: túl sokat kell bolyongani a menükben. Egy telefonnak szerintem olyan egyszerűnek kell lennie, hogy kézikönyv nélkül is minden beállítható legyen rajta, és a Nokia 8800 esetében ez nem mindig volt így, mert három megtévesztő nevű menüpontban kellett keresgélnem a wap-eléréshez szükséges beállításokat. Inkább feladtam.

A negyedmillió forintos csomagban igazán elfért volna egy bluetooth-adapter is, esetleg a töltőállványba építve, hogy a drága júzernek ne kelljen a pár ezer forintos eszközért a boltba rohangálnia. A kamerát bezzeg nem tudták kifelejteni, és még csak nem is az aktuális legjobbat rakták a mobilba, hanem csak egy vacak 800x600 képpontost.