Piroska
-2 °C
5 °C

Elkészült a jövő mobiljának agya

2005.10.06. 15:00
Az Arm bemutatta a Cortex A8-at, mely háromszor gyorsabb a jelenlegi multimédia-telefonokban használt processzoroknál.

Az Arm ismertette a jövő mobiljait meghajtó processzorgeneráció főbb jellemzőit, írta meg a BBC. A Cortex A8 nevű csipbe több mint egymilliárd tranzisztort zsúfoltak a tervezőmérnökök, a cég állítása szerint teljesítménye megalázza azokat a csúcsprocesszorokat, amelyek a jelen okostelefonjaiban izzadnak.

Mindenhonnan Arm

#alt# Az A8-at használó készülékek képesek lesznek gond nélkül lejátszani a nagyfelbontású videókat, de alkalmasak lesznek arra is, hogy megértsék a hangutasításokat, függetlenül a felhasználó személyétől. Várhatóan 2008-ban jelenik meg először a csip a mobilokban.

Bár az Arm maga nem gyárt processzorokat, tervei alapján rengeteg cég gyártósoráról kerülnek le csipek, melyek aztán a mobiltelefonok közel hetven százalékát hajtják. Az alapkészülékekbe most még az Arm 7-ik generációját szerelik, a legtöbb modellben ezt a processzort találjuk, mondta el Rob Coombs, az Arm mobilrészlegének vezetője. Az Arm 9 már komolyabb, multimédiás képességekkel rendelkező telefonokban lakik, míg az Arm 11 az okostelefonok processzora.

Egyre gyorsabb

A Cortex A8 jóval erősebb lesz még ez utóbbinál is, 1000 DMip értéket ért el a Dhrystone tesztje alatt az új modell. A DMip mértékegységből arra lehet következtetni, hogy egy másodperc alatt hány millió műveletet tud végrehajtani a csip. Összehasonlításul a 9-es sorozat DMip értéke mindössze 300.

Az új termék teljesítménye lehetővé teszi, hogy a közeljövőben olyan telefonokat készítsenek, amelyek képesek lejátszani a jó minőségű videókat, kezelik a nagyfelbontású kijelzőket, a 3D-s grafikát, olyan készülékeket, melyek jóval könnyebben váltanak a különféle drótnélküli hálózatok között.

Bár a tervezés befejeződött, az új processzorcsalád csak egy hosszabb átmenet után kerül be a telefonokba. Coombs szerint három év telik el az utolsó tollvonástól addig, hogy széles körben is elterjedjen az eszköz.