István, Vajk
17 °C
34 °C

App Store-t csinál a Microsoft

2008.09.01. 07:03
A Google és a Microsoft is az Apple App Store-jához hasonló bolton töri a fejét, igaz, egészen más megközelítésben.

Nem az Apple csinált a mobiltörténelemben először alkalmazásboltot, de az biztos, hogy az iTunes App Store a legsikeresebb az eddigiek közül. Ezres nagyságrendben tölthetünk le programokat, százas nagyságrendben ingyenesen. A művelet viszonylag egyszerű, és az iPhone meg az iPod Touch sikerének hála az App Store is szép eredményeket mutat fel. Nem csoda, hogy mindenki ilyet akar.

A napokban derült ki pár részlet a Google Android boltjáról, ami az iPhone boltjához hasonlóan a kompatibilis telefonokra, például a HTC Dreamre engedi majd a letöltést, a kommentelést, értékelést. Lesz persze különbség is, mert a Google boltja nyílt lesz, csak regisztrálunk és már tölthetjük is fel az alkalmazást, ami nagyobb választékot is több veszélyt rejt magában, hiszen a programokat így senki sem ellenőrzi. A bolt első verziója még csak ingyenes alkalmazásokat enged majd letölteni, de később megjelennek a fizetős verziók is. A Google azonban nem az egyetlen, aki ilyesmin töri a fejét, mert most meg arról érkeztek pletykák, hogy hasonlóra készül a Microsoft is.

Az Engadget szerint a Windows Mobile platformhoz kínált szolgáltatást Skymarketnek nevezik majd, és az egyik legfontosabb része lesz a Windows Mobile 7-nek. Ez persze azt is jelenti, hogy egyhamar nem kell számítani rá, és az Apple meg a Google jó egy évig még nyugodtan alhat. A szoftver ugyanis várhatóan 2009 második felében érkezik, viszont egy rakás új funkciót hoz majd magával: átalakítja a felhasználói felületet, képes lesz több ujj mozgásának az érzékelésére is, valamint a készülék mozgatásával is vihetünk be majd parancsokat.