Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Európázás és számmisztika

2002.07.25. 16:34
A távközlési liberalizáció szempontjából drámainak minősítették az összekapcsolási referenciaajánlatok elfogadása után kialakult helyzetet, és azonnali állami beavatkozást sürgettek az alternatív telefontársaságok az Informatikai és Hírközlési Minisztérium csütörtök délelőtti egyeztető megbeszélésén. A mobilosok az alternatívok mögé álltak, míg a koncessziós vezetékesek a magas mobilvégződtetési díjakat sérelmezték heves szócsata során. A Matáv mindent kézből kontrázott, és ugyanazokból a számokból homlokegyenest eltérő százalékokat és arányokat vezetett le, mint az alternatívok.
Törő Csaba Pantel-vezérigazgató, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint a Hírközlési Döntőbizottság által elfogadott referencia összekapcsolási ajánlatok (RIO-k) - amelyek azt tartalmazzák, milyen feltételekkel kapcsolódhatnak az alternatívok a koncessziós telefontársaságok hálózataihoz - indokolatlanul és megalapozatlanul magas percdíjakat tartalmaznak, ezért az alternatívok bíróságon és a Gazdasági Versenyhivatalnál is meg fogják támadni a szabályozó hatóság döntését.

Forrás: Pantel

Ez azonban eltart egy ideig, ezért az alternatívok a minisztérium azonnali beavatkozását sürgetik: auditálja független könyvvizsgáló a RIO-k árképzését és az annak alapul szolgáló költségmodellt, tegyék nyilvánossá és véleményezhetővé a költségmodellt, azonnal vizsgálják ki az Artur Andersen-féle költségmodelltől való eltérés okait, vizsgálják felül az összekapcsolási díjakat percenként 2 forinttal növelő "helyi hozzáférési hiány" differenciálatlan és indokolatlan alkalmazását, továbbá rögzítsék az előfizetői és az összekapcsolási árak egymáshoz viszonyított arányát az árprés megszüntetése érdekében.

Andersen-verzió

Törő szerint a referencia összekapcsolási ajánlatok a kereskedelmi alapú szerződésekhez képest magasabb percdíjakat tartalmaznak, ezért az alternatív távközlési szolgáltatók költségei nem csökkenni, hanem nőni fognak - szinte nincs értelme szolgáltatniuk, mert a termékeik költsége meghaladja a Matáv által kínált végfelhasználói árakat. Ennek eredményeképpen az üzleti előfizetői piacon az új szolgáltatók versenyképessége nagyon korlátozott marad, a lakossági piacra pedig továbbra sem tudnak belépni. Ezért pedig a Hírközlési Döntőbizottság és az öröklött szituációba csöppent minisztérium is felelős -hangsúlyozta Törő.

Kattintson a nagyításhoz!
Forrás: Pantel

Az ATSZE számításai szerint az EU-tagállamokban alkalmazott összekapcsolási percdíjakhoz képest a Matávéi kétszer-háromszor magasabbak, ennél magasabb összekapcsolási díjakra csak Peruban és Brazíliában van példa. Törő nem érti, hogy a Hírközlési Döntőbizottság miért nem a HIF és az Artur Andersen, valamint az érintett szolgáltatók által közösen kidolgozott költségmodell alapján állapította meg az összekapcsolási díjakat: ebből a modellből szerinte az európai átlagnak megfelelő percdíjak következnének, amelyek az alternatívok számára is elfogadhatóak volnának.

Drozdy beszól

Az alternatív telkók felháborodását a - Matávtól független - mobilcégek is osztják: Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese szerint Törő a valósághoz képest rózsásan értékeli a helyzetet. Drozdy szerint a most elfogadott referenciaajánlatok nem felelnek meg az európai normáknak, és hátráltatják a távközlési liberalizációt: ilyen szabályozási környezetben a mobiltelefónia nem tud versenyt teremteni a vezetékesnek.

A kialakult helyzethez képest nem csökkentek, hanem növekedtek a hívásvégződtetési díjak: "a Matáv a magyar előfizetők pénzéből finanszírozza anyavállalata, a Deutsche Telekom adósságait" - fogalmazott durván a Pannon GSM illetékese, aki szintén azonnali beavatkozást, a hírközlési törvényt módosító rendeletet kért a minisztériumtól.

Másképp számol a Matáv

"Minden elhangzott érvet cáfolni tudunk" - mondta Menyhárt Éva, a Matáv kormányzati kapcsolattartója a kemény szavakra reagálva. Riposztjából kiderült, hogy a Matáv sem teljesen elégedett a Hírközlési Döntőbizottság döntésével: a RIO-ban a Matáv számára hátrányosan lettek meghatározva a műszaki betelepülés költségei. Az összekapcsolási percdíjak azonban a jogszabály által meghatározott módon, a költségmodell felhasználásával lettek kiszámítva, tehát érvényesek, és az európai átlagtól sem térnek el annyira, mint ahogy az alternatívok számolnak.

Forrás: Pantel

A Matáv számításai szerint a kereskedelmi alapon megkötött szerződéseknél a hívásvégződtetési díjak 7, a hívásindítási díjak 31 százalékkal alacsonyabbak a referenciaajánlatokban, ami pedig az úgynevezett "hozzáférési hiány" kompenzációjának percenként 2 forintos költségelemét illeti, elhagyása a havi előfizetési díjak 65 százalékos növekedését vonná maga után.

Bölcskei Imre, a Matáv másik jelenlévő képviselője mindezt azzal egészítette ki, hogy nem a mostani, hanem az 1998-as európai összekapcsolási díjakkal kell összehasonlítani a most meghatározott számokat, mert a távközlési liberalizáció folyamata Magyarországon ma ott tart, ahol Európában 1998-ban tartott.

A mobilvégződtetés többe van?

Ezen a ponton a kisebb koncessziós vezetékes társaságok (Hungarotel, Vivendi) képviselői is ellentámadásba mentek át, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a referencia összekapcsolási ajánlatoknál sokkal nagyobb problémát jelentenek az irreálisan megállapított vezetékes-mobil indítási és végződtetési díjak, amelyek magasan tartják a vezetékes és mobilhálózatok között bonyolódó hívások díjait. Az egyeztetésen nem vettek részt a Hírközlési Felügyelet döntőbizottságának illetékesei, de szembetűnő volt hogy csak a Matáv vette védelmébe a testület döntéseit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?