Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Európázás és számmisztika

2002.07.25. 16:34
A távközlési liberalizáció szempontjából drámainak minősítették az összekapcsolási referenciaajánlatok elfogadása után kialakult helyzetet, és azonnali állami beavatkozást sürgettek az alternatív telefontársaságok az Informatikai és Hírközlési Minisztérium csütörtök délelőtti egyeztető megbeszélésén. A mobilosok az alternatívok mögé álltak, míg a koncessziós vezetékesek a magas mobilvégződtetési díjakat sérelmezték heves szócsata során. A Matáv mindent kézből kontrázott, és ugyanazokból a számokból homlokegyenest eltérő százalékokat és arányokat vezetett le, mint az alternatívok.
Törő Csaba Pantel-vezérigazgató, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint a Hírközlési Döntőbizottság által elfogadott referencia összekapcsolási ajánlatok (RIO-k) - amelyek azt tartalmazzák, milyen feltételekkel kapcsolódhatnak az alternatívok a koncessziós telefontársaságok hálózataihoz - indokolatlanul és megalapozatlanul magas percdíjakat tartalmaznak, ezért az alternatívok bíróságon és a Gazdasági Versenyhivatalnál is meg fogják támadni a szabályozó hatóság döntését.

Forrás: Pantel

Ez azonban eltart egy ideig, ezért az alternatívok a minisztérium azonnali beavatkozását sürgetik: auditálja független könyvvizsgáló a RIO-k árképzését és az annak alapul szolgáló költségmodellt, tegyék nyilvánossá és véleményezhetővé a költségmodellt, azonnal vizsgálják ki az Artur Andersen-féle költségmodelltől való eltérés okait, vizsgálják felül az összekapcsolási díjakat percenként 2 forinttal növelő "helyi hozzáférési hiány" differenciálatlan és indokolatlan alkalmazását, továbbá rögzítsék az előfizetői és az összekapcsolási árak egymáshoz viszonyított arányát az árprés megszüntetése érdekében.

Andersen-verzió

Törő szerint a referencia összekapcsolási ajánlatok a kereskedelmi alapú szerződésekhez képest magasabb percdíjakat tartalmaznak, ezért az alternatív távközlési szolgáltatók költségei nem csökkenni, hanem nőni fognak - szinte nincs értelme szolgáltatniuk, mert a termékeik költsége meghaladja a Matáv által kínált végfelhasználói árakat. Ennek eredményeképpen az üzleti előfizetői piacon az új szolgáltatók versenyképessége nagyon korlátozott marad, a lakossági piacra pedig továbbra sem tudnak belépni. Ezért pedig a Hírközlési Döntőbizottság és az öröklött szituációba csöppent minisztérium is felelős -hangsúlyozta Törő.

Kattintson a nagyításhoz!
Forrás: Pantel

Az ATSZE számításai szerint az EU-tagállamokban alkalmazott összekapcsolási percdíjakhoz képest a Matávéi kétszer-háromszor magasabbak, ennél magasabb összekapcsolási díjakra csak Peruban és Brazíliában van példa. Törő nem érti, hogy a Hírközlési Döntőbizottság miért nem a HIF és az Artur Andersen, valamint az érintett szolgáltatók által közösen kidolgozott költségmodell alapján állapította meg az összekapcsolási díjakat: ebből a modellből szerinte az európai átlagnak megfelelő percdíjak következnének, amelyek az alternatívok számára is elfogadhatóak volnának.

Drozdy beszól

Az alternatív telkók felháborodását a - Matávtól független - mobilcégek is osztják: Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese szerint Törő a valósághoz képest rózsásan értékeli a helyzetet. Drozdy szerint a most elfogadott referenciaajánlatok nem felelnek meg az európai normáknak, és hátráltatják a távközlési liberalizációt: ilyen szabályozási környezetben a mobiltelefónia nem tud versenyt teremteni a vezetékesnek.

A kialakult helyzethez képest nem csökkentek, hanem növekedtek a hívásvégződtetési díjak: "a Matáv a magyar előfizetők pénzéből finanszírozza anyavállalata, a Deutsche Telekom adósságait" - fogalmazott durván a Pannon GSM illetékese, aki szintén azonnali beavatkozást, a hírközlési törvényt módosító rendeletet kért a minisztériumtól.

Másképp számol a Matáv

"Minden elhangzott érvet cáfolni tudunk" - mondta Menyhárt Éva, a Matáv kormányzati kapcsolattartója a kemény szavakra reagálva. Riposztjából kiderült, hogy a Matáv sem teljesen elégedett a Hírközlési Döntőbizottság döntésével: a RIO-ban a Matáv számára hátrányosan lettek meghatározva a műszaki betelepülés költségei. Az összekapcsolási percdíjak azonban a jogszabály által meghatározott módon, a költségmodell felhasználásával lettek kiszámítva, tehát érvényesek, és az európai átlagtól sem térnek el annyira, mint ahogy az alternatívok számolnak.

Forrás: Pantel

A Matáv számításai szerint a kereskedelmi alapon megkötött szerződéseknél a hívásvégződtetési díjak 7, a hívásindítási díjak 31 százalékkal alacsonyabbak a referenciaajánlatokban, ami pedig az úgynevezett "hozzáférési hiány" kompenzációjának percenként 2 forintos költségelemét illeti, elhagyása a havi előfizetési díjak 65 százalékos növekedését vonná maga után.

Bölcskei Imre, a Matáv másik jelenlévő képviselője mindezt azzal egészítette ki, hogy nem a mostani, hanem az 1998-as európai összekapcsolási díjakkal kell összehasonlítani a most meghatározott számokat, mert a távközlési liberalizáció folyamata Magyarországon ma ott tart, ahol Európában 1998-ban tartott.

A mobilvégződtetés többe van?

Ezen a ponton a kisebb koncessziós vezetékes társaságok (Hungarotel, Vivendi) képviselői is ellentámadásba mentek át, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a referencia összekapcsolási ajánlatoknál sokkal nagyobb problémát jelentenek az irreálisan megállapított vezetékes-mobil indítási és végződtetési díjak, amelyek magasan tartják a vezetékes és mobilhálózatok között bonyolódó hívások díjait. Az egyeztetésen nem vettek részt a Hírközlési Felügyelet döntőbizottságának illetékesei, de szembetűnő volt hogy csak a Matáv vette védelmébe a testület döntéseit.