Kinga, Kincső
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Népszavazás a mobiltornyok ellen

2005.04.07. 11:15
A bajor belügyminisztériumba eljuttatott 34 ezer aláírással hivatalos formát öltött az a népszavazási kezdeményezés, amely a tartomány területén az önkormányzatoknak nagyobb beleszólást követel a mobiltornyok helyének kijelölésénél.
Az "egészségmegőrzés a mobil távközlésben" kezdeményezést felkarolta a konzervatív ökológiai demokrata párt (ÖDP). A legfontosabb cél, hogy a szolgáltatók ne állíthassák fel a tornyaikat, ahová csak akarják, jelentette ki Bernhard Suttner, az ÖDP tartományi vezetője.

A szervezők elképzelése szerint a bajor építési előírásokat úgy szükséges módosítani, hogy a jövőben minden adótorony felállítását engedélyeztetni kelljen. Jelenleg a 10 méternél alacsonyabb tornyok mentesülnek a szabály alól.

Ne lehessen iskola mellett

Ezen kívül a bajor tartományi fejlesztési tervek céljai közé fel kell venni az egészségmegőrzést, vélik a népszavazás kezdeményezői. Gyakorlatban ez annyit jelentene, hogy az adótornyokat a jövőben tilos volna lakóövezetben, illetve óvodák és iskolák közelében felállítani. Ehelyett vasúti töltésektől körülzárt illetve parlagon fekvő területeket javasolnak helyszínnek.

A mobiltorony-ellenes mozgalom vezetői szerint legfontosabb intézkedés mégis a sugárzási határértéknek a jelenlegi szint milliomod részére csökkentése volna. Ez ugyanis műszakilag kivitelezhető, az illetékesek viszont elutasítják, vélik a kezdeményezők.

Milliós bevétel évente

Jelenleg a tornyok felállításába alig van beleszólása a városoknak. Bármelyik háztulajdonos úgy határozhat, hogy megengedi a mobilszolgáltatóknak a háztetőn egy vagy több antenna elhelyezését. Ezért pedig évente 5-8 ezer eurós (1,25-2 millió forintos) használati díjat fizetnek neki.

Ennek során nem szükséges figyelembe venni, hogy az új torony közvetlen közelében például iskola vagy óvoda működik. München területén jelenleg 930 helyszínen 6730 antennát üzemeltetnek a mobilszolgáltatók. Ezekből 4402 szolgálja a hagyományos GSM-hálózatot, 2328 pedig az új UMTS szabványú szélessávú szolgáltatást írta a Süddeutsche Zeitung.

A bajor belügyminisztériumnak most hat hete van a népszavazási kezdeményezés elfogadására vagy elutasítására. Bármilyen döntés is születik, a müncheniek számára aligha jelent könnyebbséget, hiszen a meglévő antennákat a népszavazás alapján sem fogják leállítani.