Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Belgium elhalasztja az UMTS-rajtot

2002.10.30. 10:55
Várhatóan 2004 decemberére halasztják a belga 3G mobilhálózatok indulását. Az erre vonatkozó kérésüket a szolgáltatók nyújtották be az illetékes tárcához. Decemberben dől el, hogy az európai UMTS-rajt egységesen csúszik-e 2004 végére.
A Wall Street Journal (WSJ) beszámolója szerint tovább halasztják Belgiumban a harmadik generációs mobilszolgáltatás rajtját. Az UMTS licencekkel rendelkező három szolgáltató, a Belgacom, a Mobistar és a KPN Base közösen nyújtották be az erre vonatkozó kérvényüket.

Kevés a felhasználó

A szolgáltatók a lépésüket mindenekelőtt a hálózat kiépítése során tapasztalt nehézségekkel, illetve a 3G mobiltelefonok alacsony számával indokolják.

Mivel az iparágat felügyelő belga postai és távközlési intézet már támogatta a 15 hónapos, 2004 decemberéig érvényes halasztást, várhatóan Rik Daems illetékes miniszter is támogatni fogja az engedély megadását.

Újra elhalasztják

Ez lesz a belga UMTS rajtjának második halasztása. Eredetileg a harmadik generációs mobilhálózatok már ebben a hónapban elindultak volna. Tavaly tavasszal azonban a rajtot 2003 szeptemberére halasztották.

A WSJ szerint Daems az EU kommunikációs miniszterek december 4-re kitűzött csúcstalálkozóján megkísérli elérni az európai UMTS rajt egységes elhalasztását. Ezt a törekvést támogatja az Európai Bizottság is. Per Haugaard szóvivő üdvözölte a kezdeményezést, amellyel megakadályozható lesz a piac szétaprózódása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!