Mátyás
-6 °C
1 °C

Gigantikus bírság francia mobilcégeknek

2005.12.02. 08:55
A francia versenyhivatal bizonyítottnak láttja, hogy az ország három nagy mobilcége évekig felosztotta egymás közt a piacot. A tartósan magasan tartott árak miatt 534 millió eurós bírságot fizethetnek, írta a Világgazdaság.
Rekordnagyságú, 534 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte a francia versenyhivatal az ország három mobilszolgáltatóját. A hivatal vizsgálatából feketén-fehéren kiderült, hogy a szolgáltatók 1997 és 2003 között gyakorlatilag felosztották egymást között a piacot, adatokat cseréltek új és távozó ügyfeleikről, és egyeztették áraikat, hogy azok emelt szinten történő "befagyasztásával" tartósan magas nyereségre tegyenek szert.

A három nagy szolgáltató közül a France Télécomhoz tartozó Orange 256 millió eurós, a Bouygues Telecom 58 milliós, az SFR leánycége, a Cegetel pedig 220 milliós büntetést kapott. Az Orange-nál rögtön közölték, hogy fellebbeznek, mert az ítélet szerintük megalapozatlan, a bírság pedig aránytalanul súlyos. A büntetés a három cég helyi, összesített 15 milliárd eurós árbevételének 3,5 százaléka. A törvény a bírságot 10 százalékban maximálja. A versenyhivatal ráadásul pikkel a France Télécomra, hiszen az év elején már kirótt rá egy 140 millió eurós bírságot, mert az visszaélt domináns piaci szerepével, s magasan tartotta a szélessávú internetelérés tarifáit.

Olcsón megússzák

Alain Bazot, a 2002 óta tartó vizsgálatot kezdeményező fogyasztóvédelmi szervezet, az UFC-Que Choisir elnöke szerint a mobiltársaságok 50 és 180 euró közötti összeget húztak ki ügyfeleik zsebéből, attól függően, hogy milyen tarifacsomagot választottak. Ha mindenkit ki kellene fizetniük, az összesen 5,4 milliárd euróval rövidítené meg a társaságok kasszáját - tette hozzá.

A francia versenyhivatal határozatát egy nappal megelőzően az Európai Bizottság is súlyos ítéletet hozott: a finn UPM-Kymmene Oyjt és 14 másik csomagolóipari társaságot 290,7 millió euróra büntetve azért, mert összejátszottak a műanyag tasakok árazásánál.

A cseh versenyhatóságok a piacuralmi helyzetével való állítólagos visszaélés miatt 7,06 millió euró bírság megfizetésére kötelezték a Cesky Telecomot. A versenyhivatal szerint a cég ügyfeleinek azért ígért ingyenes, illetve hitelben adott beszélgetési perceket, hogy megakadályozza "átcsábulásukat" a versenytársakhoz.