Eleonóra
-1 °C
2 °C

Intőt kapott a német T-Mobile és Vodafone

2005.02.11. 11:15
Az Európai Bizottság írásban kér választ a két nagy német mobilcégtől, hogy miért kérnek többszörös díjat a külföldi ügyfelek telefonhívásai után. A Bizottság célja az, hogy biztosítsa az európai ügyfeleknek az EU teljes területén a büntetődíjak nélküli telefonhasználatot.
Az Európai Bizottság hivatalos kifogásközlő (statement of objections) levelet intézett két nagy német mobilcéghez a külföldi felhasználóknak kiszámlázott roaming-díjak miatt. A Bizottság szerint a T-Mobile és a Vodafone gyakorlata ellentétes az uniós alapszerződéssel, jelesül a monopóliumok erőfölényének kihasználását tiltó 82. cikkellyel.

A Bizottság szerint a két nagy konszern a külföldi mobilszolgáltatókat, illetve azok ügyfeleit a hálózatuk használatakor rendkívüli díjak megfizetésére kötelezi. A Bizottság hasonló kifogások miatt 2004 júliusában már figyelmeztetést intézett a brit Vodafone és O2 szolgáltatókhoz.

Ne legyen sehol lenyúlás

A Bizottság célja az, hogy biztosítsa az európai ügyfeleknek az EU teljes területén a büntetődíjak nélküli telefonhasználatot. A jelen gyakorlatban a roaming magas díjai éles ellentétben állnak a hazai ügyfeleknek biztosított kedvezményes tarifákkal, áll a kiadott közleményben.

A Bizottság vizsgálata szerint a T-Mobile 1997-től 2003. végéig egészen bizonyosan visszaélt a német piacon betöltött piacvezető szerepével, amikor megállapította a hálózatának használatakor felszámított roaming-díjakat.

A erőfölénnyel való visszaélés a más európai szolgáltatóknak kiszámlázott tisztességtelenül magas díjakban nyilvánult meg. A Bizottság hasonló megállapításokat tett a Vodafone esetében a 2000-től 2003 végéig terjedő időszakra.

Évek óta gyűjtögetik

A 2001 júliusában végzett vizsgálatok során gyűjtött bizonyítékok alapján a Bizottság úgy ítélte meg, hogy 1997-től 2003 végéig minden egyes német mobilhálózat önálló piacként működött. Ebben az időszakban a T-Mobile és a Vodafone saját hálózatuk miatt domináns helyzetet élveztek.

Az uniós vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a roaming-szolgáltatásokból a hasonló szolgáltatásokhoz képest sokszoros profit keletkezett. Különösen érvényes ez a kimenő roaming-hívásokra, amelyeknél a T-Mobile és a Vodafone a hálózat használatát a német független mobilszolgáltatók előfizetőihez képest a külföldi ügyfeleknek csak sokszoros díj ellenében engedélyezte.

Hazai kis szolgáltatók előnyben

A német belföldi független szolgáltatók számára biztosított hozzáférés lényeges hasonlóságot mutat a külföldi szolgáltatók roamingjához. A Bizottság emiatt megkérdőjelezi a rendkívüli árkülönbség jogosságát.

A mobilcégekhez eljuttatott állásfoglalásokban a Bizottság világossá teszi a versenyjogi szabályok megsértésével kapcsolatos előzetes véleményét. A német T-Mobile és Vodafone így most lehetőséget kap, hogy írásban és szóbeli meghallgatáson válaszoljon a felvetésekre.