Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Blogolás mobiltelefonról

2003.09.18. 16:19
Egy svájci programozó magánszorgalomból olyan WAP-oldalt készített, melyen keresztül mobiltelefonjukról frissíthetik internetes naplóikat, blogjaikat a Blogger, a LiveJournal és más blogszoftverek felhasználói. Niklaus Haldimann két éve mintegy három heti munkával fejlesztette ki az ingyenes szolgáltatást, melyet azóta üzemeltet.
A mobiltelefonról wap.ubique.ch/wapblogger címen elérhető oldalon a Blogger és a LiveJournal közül választhatnak a felhasználók, ám más blogszerver címét is megadhatják a kibővített bejelentkezőmenüben. A Wapbloggeren át valamennyi olyan blog frissíthető, melynek szervere támogatja a Blogger API-t. Ez az interfész lehetővé teszi különböző szoftverek illesztését a Bloggerhez és a hasonló blogszolgáltatásokhoz.

Három hetes munka

A szabadúszó web- és szoftverfejlesztőként dolgozó programozó szakos egyetemista, Niklaus Haldimann röviddel a Blogger API megjelenése után, 2001 augusztusában indította el a Wapbloggert, válaszolta e-mailben küldött kérdésünkre. "Már korábban is kísérleteztem saját WAP-os blogszolgáltatással, de a létező blogszerverekkel nem tudtam közvetlenül összehozni a saját rendszeremet. A Blogger API megjelenésével ez lehetővé vált, ezért hoztam létre a Wapbloggert." - írta az Unique néven internetező Haldimann. A szolgáltatás fejlesztésére összesen mintegy három hetet fordított, ám az utóbbi egy év során nem nyúlt hozzá a szoftverhez.

Ingyenes marad

A programozó blogját és portfólióját, valamint a Wapbloggert szolgáltató Unique.ch weboldalnak naponta mintegy 250 látogatója van, és tíz-húsz blogbejegyzés születik a szolgáltatáson keresztül. Haldimann nem tervezi a szabadidejében szórakozásként létrehozott Wapblogger fizetőssé konvertálását. Mint mondta, nem gondolja, hogy eléggé egyedi ahhoz a szolgáltatás, hogy pénzt lehessen kérni a használatáért. A mobiltelefonos blogszolgáltatásokat összegyűjtő Moblogging.org oldal listájában azonban nem szerepel más olyan szoftver, mellyel WAP-on keresztül lehet létező blogokat frissíteni.

Fejlődik a Freeblog

Az ingyenes magyar Freeblog.hu oldal jelenleg még nem használható a Wapbloggeren keresztül, mivel nem támogatja a Blogger API-t. A Freeblog létrehozója es üzemeltetője, Kiskó Attila kérdésünkre elmondta, hogy tervezi a Blogger API freeblogos támogatását, mely egy-két hónapon belül elkészülhet. Kiskó jelenleg a Freeblog felhasználói felületének áttervezésén dolgozik, olyan kényelmi funkciók kerülnek bele, mint az exportálási lehetőség, előnézeti kép beépítése a sablonszerkesztőbe és az emailes publikálás lehetősége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!