Mátyás
-6 °C
1 °C

Jóságos hacker a brit parlamentben

2004.12.06. 10:30
A bluetoothos kapcsolat tágra nyitott ólajtóként várja a támadókat. Legalábbis erre a következtetésre juthatott a brit alsóház biztonsági szolgálata, amikor rövid, hatásos és kéretlen bemutatót követően kitiltották az épületből a túl közlékeny telefonokat.
Jelenleg a mobiltelefóniában a mellékes eszközök közé tartozik a bluetooth, nemsokára viszont a spam és a vírusok révén az őrületbe kergetheti a felhasználókat. Sokszor az új technológiával egyszerre érkezik az akut biztonsági probléma, írta decemberi számában a Wired.

Mindenekelőtt a bluetoothszal rendelkező mobilok számítanak a támadók kedvelt célpontjai közé, mivel a készülékek veleszületett biztonsági réseit gyerekjáték kihasználni. A probléma jelentette veszélyek a felhasználói körben még nem tudatosultak.

Megszerzett címjegyzék

A hiányosságok lehetséges következményeit a közelmúltban a saját bőrén tapasztalhatta a brit parlament informatikai szolgálata. Egy "barátságos" hacker invitáció nélkül, élesben mutatta meg, milyen könnyű feladat volna megszerezni a képviselők címjegyzékét. Az eset közvetlen következménye az volt, hogy a brit képviselőházba csak kikapcsolt állapotban kerülhet bluetoothos mobiltelefon.

Ugyanakkor a támadások más formája is könnyen elképzelhető, hiszen megfelelően preparált bluetoothos adóval bárki kisétálhat valamilyen nagy forgalmú nyilvános helyre, és vírust ragaszthat a környezetében tartózkodók "nyitott" állapotban hagyott telefonjára.

Mivel a megfertőzött bluetoothos mobilok maguk is rávehetők lehetnek az újabb áldozatok keresésére, a legrövidebb időn belül telefonok ezrei fertőződhetnének meg.