A 3G-pont nyomában

2005.06.23. 13:04
Most már tudjuk, miért rúgta ki haragos főnöke az időutazó Marty McFly-t a Vissza a jövőbe második részében. Az egyik mobilszolgáltató harmadik generációs teszthálózatán bebizonyítottuk, hogy a videotelefon tehet mindenről.

A videotelefonálás baromság, állapítottam meg magamban, miután hosszasan elbeszélgettem borostás tesztpartnerem arcszőrzetével. Mégsem kérhettem, hogy percekig kinyújtott kézzel járkáljon az utcán, mint valami bolond, csak mert másképp nem fér bele képbe a bozontos feje. Persze ettől még lehet egy kisebb piaca az új szolgáltatásnak, a harmadik generációs mobil szélessávnak. Ott vannak például azok a nevetséges figurák, akik rádiós fülhallgatóval a fejükön mászkálnak, és bizonyára nem rettennek meg a videotelefonáláshoz szükséges furcsa testtartástól sem. Meg vannak a tőről metszett juppik és véletlen lottónyertesek, akik valós időben mutogathatják a haveroknak a legújabb dzsipet-nőt-medencét. Hangulatjelentés innen a Rióból, vagy esetleg onnan, Rióból - a percdíj nekik úgysem számít.

Képben vagyunk
Képben vagyunk
A próba egyelőre ingyen van. Tesztmobilom, a T-Mobile-tól kapott Nokia 6680 hátoldali kamerájával akár a környezemet is megmutathattam, egy konkurens portál munkatársát például online turisztikai program közvetítésével idegesítettem. A Parlamentet, a Várat és a Lánchidat persze érdemesebb lefotózni - a mobil 1,3 megapixeles kamerája már-már képeslap minőségű képeket készít - ezzel szemben a videó minősége változó: sokszor összefolynak a pixelek, és az utcán csak fülhallgatóval hallható a beszéd. Talán az új szolgáltatással akarnak rászoktatni az mms-re? Érhetetlen a mobilos cégek lelkesedése egy olyan technológia iránt, amely számítógépen eddig is létezett, de nem terjedt el igazán. Pedig a webkamera valódi szélessávon gyorsabb és olcsóbb is.

Dugólesés mobilról

Szerencsére a 3G értelmesebb dolgokra is használható, a T-Mobile-nak van például hírexpressz szolgáltatása (szépen animált kezelőfelülettel), ami roppant látványosan dobálja elő a híreket, és innen tovább lehet lépni a t-zones portálra, ahol a 3G menüpont alatt többek között mozielőzetest, vicces és erotikus filmeket, Barátok köztet meg Fókuszt lehet letölteni. A klipek meglehetősen gyatrák, a látvány ugyanis a hangminőség rovására megy, az online tévé hangja és képe viszont kiváló minőségű. A leghasznosabb szolgáltatás szerintem a forgalomfigyelő, ami a Ferenc körút, Astoria, Fővám tér, Gellért tér, Kosztolányi Dezső tér és Roosevelt tér térfigyelő kameráira csatlakozik. Egész nap tudnám nézni - amíg ingyenes.

#alt#
3G-tesztlefedettség. Forrás: T-Mobile
(magenta: beltéri, szürke: kültéri)
Sugár András, a T-Mobile vezérigazgatója azt ígérte tavaly nyáron, hogy Budapest belvárosában még 2005-ben elindítják a harmadik generációs szolgáltatást. A tesztmobil mellé adott térképük szerint a belváros legnagyobb részén már sikerült kiépíteniük hálózatot, tehát erre minden esélyük megvan, és tapasztalataim szerint folyamatosan dolgoznak a bővítésen. A hét elején a szerkesztőség környékén (XIII. kerület, Klapka utca 1-3.) sehol nem jelzett a mobil 3G-térerőt, szerdán azonban már a szerkesztőségen belül is széles sávon jöttek az adatok.
#alt#
2005 végére tervezett Pannon-lefedettség.
(piros: 3G, zöld: edge)
Az igazán meglepő az volt, hogy szerda este a belvárostól messzi XXII. kerület határán lévő otthonomba is megérkezett a 3G, ahol korábban még a sima gprs sebességével is gondjaim voltak.

Budapest belső kerületeiben egyébként a T-Mobile-rivális Pannon GSM is kiépítette harmadik generációs hálózatát. A cég azon ügyfelei, akik rendelkeznek 3G-s telefonnal, az év végéig ingyen videotelefonálhatnak a Pannon hálózatán.
A 3G és az UMTS
A harmadik generációs mobilhálózat az Universal Mobile Telecommunications Systems (UMTS) elnevezésű szabványra épül, amely az összes felhasznált technológiát magába foglalja. Ide tartoznak a különféle hálózati útválasztási módszerek, a beszélgetéseinket kódoló protokollok, valamint a rádiós kommunikációért felelős interfész. Magyarországon az UMTS az adáshoz az 1900-as, a vételhez meg a 2100-as tartományban használ fel egy-egy 5 megahertz szélességű csatornát. Szekértők szerint az UMTS 2 megabit per másodperces adatátviteli sebességre is képes lehet, de a túlzsúfolt városi környezetben meg kell elégednünk 384 kilobittel.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön