Szilárda
0 °C
6 °C

Csengőhangok buddhistáknak

2005.09.11. 08:37
"Egyesekben a mobiltelefon megszólalása illetlen képzeteket kelthetett, mint amilyen például egy asszony szerelemittas sóhajtása" -- indokolta Phra Phayom Kalayano nagy tekintélyű buddhista szerzetes, miért tartotta fontosnak, hogy mantrákból készítsen csengőhangokat.
Thaiföldön a buddhista hívők ezentúl a mobiltelefonjuk segítségével is elmélyülhetnek vallási tanaikban: Phra Phayom Kalayano ugyanis ehhez megfelelő csengőhangokat állított össze. A nagy tekintélynek örvendő szerzetes által szerkesztett csengőhangok úgynevezett mantrákból - ráolvasásokból-varázszszavakból - állnak, mint például a "A bosszankodás ostobaság, a harag őrület", vagy "Szedd össze magad, mielőtt fogadod ezt a hívást", és "Ne engedd, hogy a mobiltelefonos beszélgetések kiskorúakkal való szexhez és kiskorúak terhességéhez vezessenek".

Az új szolgáltatás az interneten keresztül minden mobiltelefonos előfizető rendelkezésére áll Thaiföldön - jelentette csütörtökön a The Nation című lap.

Phra Phayom elmondta az újság tudóstójának, hogy elsősorban azért találta ki ezt a programot, mert "ízléstelen" mobiltelefonos csengőhangokat hallott fiataloknál. "Egyesekben a mobiltelefon megszólalása illetlen képzeteket kelthetett, mint amilyen például egy asszony szerelemittas sóhajtása" - mondta elborzasztó példaként a szerzetes.

A vallási tartalmú csengőhangokból származó bevételt egy buddhista alapítványnak utalják át.