Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Mobilon vesznek buszjegyet a bécsiek

2003.09.22. 09:34
A bécsi tömegközlekedés utasai szombattól jegy és bérlet helyett a mobiltelefonjukat dughatják az ellenőrök orra alá. Szeptember 20-tól ugyanis már SMS-ben is válthatnak jegyet az utazók.
A digitális napijegy vásárlásához csupán egy SMS-t kell küldeniük a megadott telefonszámra, majd visszaigazolni a vásárlást. Fizetni az ún. payboxon keresztül lehet, amely a jegyvétel regisztrálását követően automatikusan levonja az ügyfél bankszámlájáról a jegy ellenértékét.

Virtuális jegy

Ezután az utas SMS-jegyet kap a telefonjára, amely az érvényességre vonatkozó információ mellett az ellenőrzéshez szükséges adatokat is tartalmazza.

Az SMS-jegyrendszert a bécsi közlekedési vállalat (Wiener Linien), az osztrák államvasutak (ÖBB) és Ausztria legnagyobb mobilszolgáltatója, a Mobilkom Austria fejlesztette ki. Bárki részt vehet benne, aki rendelkezik osztrák hívószámú mobiltelefonnal. Kérhető jegy egy vagy több személy részére is, és a paybox-on keresztüli fizetésnek köszönhetően az sem számít, kártyás- vagy előfizetéses telefonról küldik-e az sms-t.

Jegy hitelbe

A Mobilkom ügyfelei a többi mobilossal ellentétben a paybox helyett akár mobilszámlájukon is kiegyenlíthetik utazásaik ellértékét. Annak sem kell sorban állnia, aki még nem regisztráltatta magát a "fizetődobozban": már az első mobilos vásárlás alkalmával kapnak busz- illetve metrójegyet ­ igaz, tulajdonképpen hitelbe.

A paybox-szolgáltatás feltétele ugyanis itt is az aláírt papíralapú szerződés, a számlavezetés azonban teljesen ingyenes és belépési díjat sem számítanak fel. A paybox egyébként nemcsak buszjegyvásárlásra jó, de a mobilról történő parkolójegy-vásárlásánál is ez a fizetési platform.

A Wiener Linien arra számít, hogy főleg az alkalmi utasok körében lesz majd népszerű a mobiltelefonos metró- illetve buszjegy.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!