Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kétszázmillió mobiltelefont támadtak meg kínai spammerek

2008.03.26. 10:30
A legnagyobb kínai mobilszolgáltatók ügyfeleit érte el egy spamhullám. Peking nyomoz és bocsánatot kér.

Húsvét hétvégéjén kéretlen sms-reklámüzenetek árasztották el Kína félmilliárdos mobilhasználó közösségét. A spam a becslések szerint 200 millió mobiltelefont ért el, és hét reklámügynökség állt az akció mögött, köztük a New York-i tőzsdén is jegyzett Focus Media.

A spamet a két legnagyobb kínai mobilszolgáltató, a China Mobile és a China Unicom hálózatán továbbították. Egyelőre nem tisztázott, hogy a spammerek honnan szerezték meg az előfizetők adatait, és hogyan férkőztek be a hálózatokba a temérdek üzenet elküldéséhez. A mobilszolgáltatók és a hatóságok is nyomozásba kezdtek az ügyben.

A kínai mobiltelefónia egyik legjelentősebb hajtóereje és bevételi forrása az sms-küldés. Az elküldött üzenetek mennyisége éves szinten 40 százalékkal nő; a China Mobile 2007-es jelentése szerint a 386 millió előfizetőjük egy év alatt több mint 500 milliárd sms-t küldött, vagyis egy év alatt fejenként átlagosan 1300-at.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?