Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyházi távközlés

2002.07.10. 09:39
A templomok a legutóbbi időkig főként az Úr igéjének terjesztését szolgálták, kiderült azonban, hogy a térerő biztosítására is ideálisak. Az anglikán egyház püspöki kara ezért tizenhatezer templomtorony beantennázására szerződött egy brit távközlési vállalattal. A mobil távközlés fejlődése itthon sem ütközött dogmatikus ellenállásba.
A Quintel S4 és az anglikán egyház között június közepén aláírt szerződés értelmében a távközlési infrastruktúra építésére szakosodott brit cég a jövőben azonos feltételek mellett helyezhet el mobil bázisállomásokat az egyház kezelésében álló körülbelül tizenhatezer templom tornyaiban. A szerelés alapvető feltétele a diszkrét kivitelezés és hogy az egyházközség is egyetértsen fejlesztéssel.

Bázisállomásnak ideális

A GSM szolgáltatók szempontjából a templomtorony több szempontból is ideális hely bázisállomás létesítésére: jó magas és ráadásul a települések központjában helyezkedik el. A műemlék upgrade azért is előnyös, mert olcsóbb egy építkezésnél és nem utolsó sorban kevésbé terheli a természeti környezetet.

Távközlési egyházi hivatal

Az anglikán püspöki kar a szerződés megkötésére létrehozott az egyház berkein belül egy távközlési hivatalt is. A hivatal szóvivője Alexander Nicoll a Nature magazinnak elmondta: a szerződésre azért volt szükség, mert a távközlési vállalatok már több egyházközséget megkerestek, amelyek azonban nem tudtak megfelelni az alkuszituációban nekik jutó szerepnek. Az anglikán egyház tehát ingatlanai elkótyavetyélése ellen lépett fel. A lépés sikeres volt: a vállalatok háromezertől tizenötezer euróig terjedő bérleti díjat fizetnek évente az egyes templomtornyok használatáért.

Felekezetek és villámhárítók

Az egyházi és távközlési infrastruktúra konvergenciája meglepő módon hazánkban évekkel megelőzte az angliai fejleményeket.

A Westel 1999 novemberében kötött megállapodás a Magyar Katolikus Püspöki Karral a templomtornyok használatáról. A cég az Index kérdésére közölte: az egyes plébániákkal kötött szerződések alapján az együttműködés eddig zökkenőmentes volt - a templomtoronyba telepített antenna nem látható, a hitéletet nem zavarja, a vállalat cserébe hozzájárul a templomok felújításához.

A Vodafone 1999-es indulásakor száznyolcvan bázisállomásából négy templomtoronyból szolgáltatott. A vállalat az elmúlt két évben tizennégy toronyban helyezett el állomásokat.

A Vodafone közölte: nem diszkriminál felekezet alapján. Így kerülhetett bázisállomás a Wekerle-telepi katolikus templom, a szentendrei szerb ortodox templom, illetve vagy a törökbálinti református templom tornyába. A vállalat szóvivője elmondta: minden állomás esetében beszerezték a szükséges építési és műemlékvédelmi engedélyeket. Hozzátette: tapasztalataik szerint az egyházak nem csak a plusz bevételek miatt veszik örömmel a távközlési vállalatok kezdeményezéseit, de az olyan szükséges pótlólagos felújítások miatt is, mint például az adott templomtorony villámhárító rendszerének rendbetétele.