Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Egyházi távközlés

2002.07.10. 09:39
A templomok a legutóbbi időkig főként az Úr igéjének terjesztését szolgálták, kiderült azonban, hogy a térerő biztosítására is ideálisak. Az anglikán egyház püspöki kara ezért tizenhatezer templomtorony beantennázására szerződött egy brit távközlési vállalattal. A mobil távközlés fejlődése itthon sem ütközött dogmatikus ellenállásba.
A Quintel S4 és az anglikán egyház között június közepén aláírt szerződés értelmében a távközlési infrastruktúra építésére szakosodott brit cég a jövőben azonos feltételek mellett helyezhet el mobil bázisállomásokat az egyház kezelésében álló körülbelül tizenhatezer templom tornyaiban. A szerelés alapvető feltétele a diszkrét kivitelezés és hogy az egyházközség is egyetértsen fejlesztéssel.

Bázisállomásnak ideális

A GSM szolgáltatók szempontjából a templomtorony több szempontból is ideális hely bázisállomás létesítésére: jó magas és ráadásul a települések központjában helyezkedik el. A műemlék upgrade azért is előnyös, mert olcsóbb egy építkezésnél és nem utolsó sorban kevésbé terheli a természeti környezetet.

Távközlési egyházi hivatal

Az anglikán püspöki kar a szerződés megkötésére létrehozott az egyház berkein belül egy távközlési hivatalt is. A hivatal szóvivője Alexander Nicoll a Nature magazinnak elmondta: a szerződésre azért volt szükség, mert a távközlési vállalatok már több egyházközséget megkerestek, amelyek azonban nem tudtak megfelelni az alkuszituációban nekik jutó szerepnek. Az anglikán egyház tehát ingatlanai elkótyavetyélése ellen lépett fel. A lépés sikeres volt: a vállalatok háromezertől tizenötezer euróig terjedő bérleti díjat fizetnek évente az egyes templomtornyok használatáért.

Felekezetek és villámhárítók

Az egyházi és távközlési infrastruktúra konvergenciája meglepő módon hazánkban évekkel megelőzte az angliai fejleményeket.

A Westel 1999 novemberében kötött megállapodás a Magyar Katolikus Püspöki Karral a templomtornyok használatáról. A cég az Index kérdésére közölte: az egyes plébániákkal kötött szerződések alapján az együttműködés eddig zökkenőmentes volt - a templomtoronyba telepített antenna nem látható, a hitéletet nem zavarja, a vállalat cserébe hozzájárul a templomok felújításához.

A Vodafone 1999-es indulásakor száznyolcvan bázisállomásából négy templomtoronyból szolgáltatott. A vállalat az elmúlt két évben tizennégy toronyban helyezett el állomásokat.

A Vodafone közölte: nem diszkriminál felekezet alapján. Így kerülhetett bázisállomás a Wekerle-telepi katolikus templom, a szentendrei szerb ortodox templom, illetve vagy a törökbálinti református templom tornyába. A vállalat szóvivője elmondta: minden állomás esetében beszerezték a szükséges építési és műemlékvédelmi engedélyeket. Hozzátette: tapasztalataik szerint az egyházak nem csak a plusz bevételek miatt veszik örömmel a távközlési vállalatok kezdeményezéseit, de az olyan szükséges pótlólagos felújítások miatt is, mint például az adott templomtorony villámhárító rendszerének rendbetétele.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!