Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az őrült békás csengőhang vezeti a brit zenei toplistát

2005.05.31. 09:30
Egy csengőhang tűnt fel a brit toplista élén szombaton, az elsőről a negyedik helyre taszítva a Coldplay együttes legújabb kislemezét. A nagy sikerű csengőhang alapját egy svéd motorhangutánzó férfi motorhang-utánzása szolgáltatta, bár néhány fórumon a kipufogótorkú magyar Tóni neve is felmerült.

A Crazy Frog Axel F nevű népszerű csengőhang az első a csengőhangok között, amelynek sikerült a bravúr és bekerült a mainstream zenei irányzatok közé, nyilatkozta Gennaro Castaldo, a HMV, brit zenei kereskedelmi lánc szóvivője.

Kislemezként is megjelent

#alt# A Crazy Frog Axel F annyira népszerű a britek körében, hogy május 23-án kislemezként is megjelent, írja a Yahoo. Az őrült békának ráadásul weboldala és letölthető videoklipje is van, a számítógépes animációt Erik Wernquist készítette.

A trónfosztott Coldplay abban reménykedik, hogy új, Speed of Sound című dalával a következő héten visszaszerzi elsőségét. 1952 óta minden hétvégén megjelenik a hivatalos brit toplista, az eredményt 5600 viszonteladó eladási statisztikái alapján állapítják meg.

Elemzők odáig merészkednek, hogy véleményük szerint a gyerekek annyira szeretik személyre szabni mobilkészülékeiket, hogy a csengőhang-imádaton keresztül a digitális dallamokkal megváltoztathatják a világ zenei piacát.

Magyar robogóhang a csengőhangban?

#alt#
Daniel Malmedahl
A Herald Tribune őrült békás összefoglalója és a Wikipedia szócikke szerint a dallam alapjának forrása egy közel tízéves svéd szám, amit az akkor 17 éves göteborgi Daniel Malmedahl vett fel úgy, hogy kétütemű robogójának hangját utánozta. Tim Ireland, a Bloggerheads nevű blog írója a Crazy Frog csengőhang piaci evolúcióját a 'Deng dengtől a csengőhangig' című posztban foglalta össze.

A poszt megjelenése után a fórumban Attila Hungary nicknéven egy magyar fórumozó azt állította, hogy valójában nem a svéd motorhangutánzó hallható a számban, hanem a magyar kipufogótorkú Tóni emlékezetes utánzásáról van szó.

A motorhang-utánzó Illés Tóni azonban egyértelműen cáfolta, hogy köze lenne a brit zenei toplistán hallható számhoz. "Biztos, hogy ez nem az enyém. Nem azért, hogy magamat dicsérjem, de én élethűen tudom utánozni a motorhangot" - mondta a Crazy Frog hallatán.